Riceová ukončila cestu po Severní Africe

Rabat - Šéfka americká diplomacie Condoleezza Riceová dnes v Maroku ukončila třídenní cestu po zemích Maghribu. Hned po svém příletu do Rabatu se setkala s marockým předsedou vlády Abbásem Fásím a chválila skvělé vztahy mezi oběma zeměmi. Rozhovory se ale stočily i na citlivé téma lidských práv v oblasti Západní Sahary, jež byla v roce 1975 připojena k Maroku. USA s Francií nyní podporují plán OSN, který usiluje o nezávislost této oblasti bohaté na nerostné minerály. S marockým ministrem zahraničí Tájibem Fásí-fihrím jednala Riceová hlavně o obchodních záležitostech a bezpečnostních opatřeních v boji proti terorismu.

Během cesty Riceová navštívila také Libyi, Tunisko a Alžírsko. Její cesta po zemích severní Afriky se zaměřila hlavně na ropné zdroje, migraci a boj proti terorismu. Severoafričtí ozbrojenci jsou podle ní v posledních měsících stále nebezpečnější. Apelovala proto na silnější protiteroristickou koordinaci mezi severoafrickou oblastí a Spojenými státy. „Dá se toho ještě hodně zlepšit ve sdílení informací a technické podpoře“ proti terorismu, uvedla Riceová při návštěvě Alžírska.

Terorismem je v oblasti nejvíce postiženo právě Alžírsko. Na 125 životů si minulý měsíc vyžádaly střety mezi vojskem a povstalci, včetně útoků členů teroristické sítě al-Káida. Terčem útoků teroristů se v minulosti ale také staly prozápadní Maroko a Tunisko.

V Alžírsku Riceová také slíbila, že Amerika přemístí severoafrické vězně, z americké vojenské základny Guantánamo do cel ve jejich zemích, jak jen to bude možné. V Tunisku vyzvala Riceová vládu k demokratické reformě, ale chválila zemi za podporu ženských práv.