Evropský úředník podle Sunday Times poskytoval za peníze neveřejné informace

Londýn - Podle britského listu Sunday Times byl vysoký úředník Evropské komise ochoten nabídnout lobbistům za peníze citlivé informace. Nedělník údajně pořídil zvukovou nahrávku, která usvědčuje úředníka podřízeného evropskému komisaři pro obchod z korupce.

Do pasti novinářů Sunday Times se zřejmě chytl vysoký úředník, který spadá pod komisaře pro obchod Petera Mandelsona. Žurnalisté víc než půl roku předstírali, že jsou lobbisté pracující pro čínského obchodníka, jenž shání neveřejné informace. Euroúředník Fritz-Harald Wenig byl ochoten jim je nabídnout, ovšem požadoval za to peníze nebo práci u čínského obchodníka.

„Zatím jde jenom o podezření, které komise interně vyšetřuje. Nejde o policejní vyšetřování,“ řekl mluvčí EK Leitenberger na tiskové konferenci komise.

Wenig měl prozradit tajnou informaci, kterým dvěma čínským firmám udělí unie zvláštní status poté, co přijme ochranná opatření proti čínským výrobcům svíček. Pro tyto dvě firmy by přitom taková zpráva měla cenu milionů eur.

Novinářům prý dále prozradil i to, že komisař Mandelson podpoří návrhy na další cla na dovoz čínské obuvi. V minulosti měl totiž Wenig více než deset let na starost dovozní cla. Letos se stal ředitelem pro přístup na trh. Wenig podle Sunday Times obvinění popřel s tím, že informace, které poskytl, jsou „poloveřejné“. Případem se možná bude zabývat Úřad pro boj s korupcí.