Thajský soud rozhodl: Premiér musí kvůli kuchařské show odstoupit

Bangkok - Thajský premiér Samak Suntcharavedž musí podle rozhodnutí ústavního soudu odstoupit. Oznámila to agentura Reuters. Soud dnes rozhodoval, jestli premiér porušil ústavu, když v době, kdy už zastával funkci předsedy vlády, vystupoval jako moderátor televizních kuchařských show. Rozhodnutí soudu automaticky znamená, že premiér i jeho vláda musejí podat demisi. Vládnoucí Strana lidové moci (PPP) ale už oznámila, že Suntcharavedže znovu navrhne do funkce ministerského předsedy.

Thajská ústava zakazuje premiérovi a ministrům pracovat pro výdělečné soukromé subjekty. Suntcharavedž popřel, že by od soukromé televizní společnosti za moderování dvou programů dostával plat. Moderování programů se vzdal v dubnu více než dva měsíce poté, co nastoupil do čela vlády.

Thajsko se už tři měsíce zmítá v krizi. Opozice demonstruje za odvolání premiéra, demonstranti dva týdny okupují komplex úřadu premiéra v Bangkoku. Není zřejmé, jaký vliv na ně bude mít rozhodnutí soudu a reakce PPP.

Samak Suntcharavedž:

„Byl jsem najat, ale nebyl jsem zaměstnancem.“

Třiasedmdesátiletý premiér nabídl uspořádat o své vládě referendum, ale to aktivisté Lidového spojenectví pro demokracii, které protesty organizuje, odmítli jako zdržovací taktiku. Vláda má totiž silnou podporu na venkově.

Samaku Suntcharavedžovi nezlomila vaz opozice ale pořad o vaření.
Zdroj: ČT24