Raketoplány v NASA končí, vystřídá je vesmírná loď Orion

Houston (USA)/Praha - Americký Národní ústav pro letectví a astronautiku (NASA) plánuje nejpozději do roku 2015 vyřadit z vesmírného provozu raketoplány. Nahradit je má moderní kosmická loď Orion, která spojí nejnovější technologie s osvědčenými principy svého předchůdce Apolla. V hledáčku NASA zůstává nadále Měsíc s možností vybudování základny, vedou se diskuse o letech na Mars.

Nová vesmírná loď Orion nazývaná „sofistikované Apollo“ měla k mezinárodní vesmírné stanici původně odstartovat v roce 2013 nebo 2014. Kvůli nedostatku peněz se ale předpokládá, že bude start o rok odložen. Orion bude fungovat na astronautických principech z 60. let, změní se však technické podmínky.

„Sofistikované Apollo“ klade velký důraz na bezpečnost

Milénium (zdroj: ČT24)

„Apollo poháněl motor Saturn na kapalný kyslík a vodík. Dnes se počítá s tím, že Orion vynese Aries na pevné palivo. Bude využívat nové vylehčené materiály, které umožní, aby konstrukce byla lehčí - tím se umožní další možnosti obsadit loď vědeckými experimenty. Bezpečnější bude z hlediska startování i provozu raketového motoru, vyžaduje to ale pokročilejší chemii,“ řekl ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář.

A právě bezpečnost je také jeden z hlavních důvodů, proč Američané od raketoplánů upouštějí. Stroje užívané již od roku 1981 jsou sice podle vědců symbolem dobývání vesmíru přelomu tisíciletí, přepravní kabina pro posádku je však pod konstrukcí lodě a hrozí odtud nebezpečí. NASA se proto vrací k metodě, kterou stále využívají ruské Sojuzy: nejvyšším bodem bude dopravní loď.

Raketoplány „půjdou do důchodu“ kvůli Rusku později

Raketoplány přitom měly být z provozu původně vyřazeny již za dva roky v roce 2010. V tu dobu ovšem Američané novou technologií disponovat nebudou, a obsluhu vesmírné stanice by zajišťovali pouze Rusové. Podle publicisty Karla Pacnera proto Američané vzhledem k vyostřujícím se vztahům s Ruskem začínají přemýšlet o tom, že by prodloužili životnost alespoň dvou raketoplánů, které by stanici obsluhovaly v případě, že by došlo s Moskvou k výrazným nedorozuměním.

Americké plány ale jdou ještě dál. Počítají s tím, že v dohledné době dvaceti let vybudují na Měsíci ve spolupráci s Japonskem, Kanadou a Evropskou kosmickou agenturou (ESA) stálou vesmírnou základnu. Diskutuje se také o tom, že v horizontu let 2030-2032 by letěli první lidé na Mars. Zde je však vedle technických komplikací i závažný problém psychiky šestičlenné posádky, která by spolu jen v malém prostoru kosmické lodi pobývala osm měsíců - tak dlouho totiž trvá cesta na čtvrtou planetu Sluneční soustavy.

  • NASA zdroj: NASA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/113/11238.jpg
  • Raketoplán Atlantis zdroj: NASA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/103/10261.jpg