V Peru objevili hrobku náčelníka Inků

Lima - Hrobku význačného náčelníka z doby Inků a přes 19 tisíc obřadních předmětů včetně zlatých sošek nalezli archeologové při vykopávkách v peruánském městě Cuzco. V hrobce byla uložena osoba ve skrčené poloze. Vedle ní byla umístěna nádoba, obřadní mělký talíř a malý džbán v inckém stylu.

Mezi 19 329 předměty objevenými v incké pevnosti Sacsayhuaman, která patří k nejnavštěvovanějším památkám v této andské zemi, zaujaly vědce zejména dvě zlaté antropomorfní sošky v pozici prosebníka. Nalezeny byly i artefakty z kovu a křemene, špendlíky pro spínání oděvů, krystaly z kouřového křemene, křišťály a nejrůznější náboženské předměty. Pro výrobu některých předmětů použili Indiánští umělci mušli rodu spondylus, která byla v předkolumbovské době velmi ceněným artiklem, ale také zuby lidí či opic a šelem.

Pevnost Sacsayhuaman, která se nachází jen pár minut od centra někdejší metropole incké říše, patřila k hlavním centrům předkolumbovského Peru a strážila vstup do vlastního Cuzka. Celý komplex je vybudován z obrovských balvanů opracovaných s milimetrovou přesností, jež k sobě těsně přiléhají. Při předchozích vykopávkách v tomto areálu badatelé našli přes 6 tisíc kusů keramiky, která je dílem předincké kultury Killke.