Soud v Indii rozhodl, Švácha jede domů, Kučera do vězení

Dárdžiling (Indie) - Českého entomologa Petra Šváchu dnes soud v indickém Dárdžilingu zprostil obžaloby z nezákonného sběru brouků a hmyzu a po zaplacení kauce ho propustil. Druhého vědce Emila Kučeru soud shledal vinným a vyměřil mu tříletý nepodmíněný trest vězení. Kučera se proti rozsudku na místě odvolal. Soud tak bude pokračovat u vyšší instance v listopadu.

Soudce rozdíl mezi tresty obou vědců vysvětlil pouze tím, že Švácha je mezinárodně uznávaný vědec. Evidentně přitom vycházel z faktu, že je zaměstnanec české Akademie věd. To, že Emil Kučera přispěl k objevení několika desítek druhů brouků, ale v potaz nevzal a odsoudil ho ke třem letům vězení. Podle českého velvyslance v Indii Hynka Kmoníčka ale není možné vynést za stejný čin dva zcela odlišné rozsudky.

„Nemám z toho hlavu, ono to nějak dopadne. Takový precedentní rozsudek ani nemohou myslet vážně,“ říká Emil Kučera. „Jsme z toho oba zklamáni a rozčarování a vnímáme to jako nespravedlnost,“ dodává Švácha. Ten by se měl dostat domů za tři až čtyři týdny. České velvyslanectví musí zajistit, aby mu indické úřady prodloužily vízum, které mu mezitím propadlo.

V případě dvaapadesátiletého Kučery soud potvrdil pondělní rozsudek a
vyměřil entomologovi tříletý nepodmíněný trest vězení. Kučera se na místě odvolal a jeho případ se přesune k soudu vyšší instance. Odvolací řízení se podle Kmoníčka uskuteční až v listopadu. „Disproporce rozsudku je absurdní a neoprávněná. Domnívám se, že protože soudce otočil během několika dní o sto osmdesát stupňů, odsoudil alespoň jednoho z nich, aby si zachoval tvář,“ řekl Švácha.

Kučera na místě zaplatil kauci 6 000 rupií (přibližně 2 400 korun) a zůstává na svobodě, nesmí ale opustit Indii.

Vlnu nevole vyvolalo indické rozhodnutí i mezi vědci. Za osvobození Emila Kučery se bude demonstrovat, a to nejenom v Česku. Protesty se plánují v Otawě, Vídni a Praze.

Soudce původně oba vědce vyzval, aby podali žádost o milost. Její součástí ale bylo přiznání viny, což oba muži odmítli s tím, že se cítí být nevinní. „Entomologové mají zásadní problém přiznat se k něčemu, co neudělali. Rozhodli se žádost o milost nepodat,“ sdělil velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček.

Právníci, kteří zastupují české občany, doporučují přenést spor mimo Dárdžiling. U vyššího soudu dojde k novému přezkoumání důkazů. „Logický soud by prostě nemohl přiznat, že důkaz o nelegálním sběru brouků je, že někdo má u sebe naváděcí zařízení GPS. Soudce také pronesl, že sběrem brouků ohrozili biologickou různorodost vesmíru,“ poukázal Kmoníček.

Celé soudní řízení podle něj připomínalo spíše ruskou ruletu. „Ani indické právo nezná to, k čemu dnes došlo, tedy že za stejný přečin dostanou dva lidé úplně odlišný trest. Jediná odlišnost mezi obviněními je v tom, že pan Kučera navíc pomáhal panu Váchovi. Jenže pokud pan Vácha byl osvobozen, nedává mi to moc logiky,“ řekl Kmoníček.

Právě na pochybném vyznění rozsudku chce česká strana vybudovat jednu část své taktiky a zaměřit se tak na indické právo. Po diplomatické stránce bude dál spolupracovat s indickým ministerstvem zahraničí, které český ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg žádal, aby indická strana vyšla entomologovi vstříc aspoň vzhledem k rychlosti projednávání.

Klíčové momenty soudního sporu

22. června - Čeští entomologové Petr Švácha a Emil Kučera byli zatčeni v Indii za nepovolené sbírání vzácných živočichů poblíž národního parku Singalia, asi 90 kilometrů od města Dárdžiling v severovýchodní Indii.
4. září - Soud rozhodl v případu českých entomologů, ale situace kolem vynesení rozsudku byla chaotická. Obžalovaní sice byli přítomni části jednání soudu, ale verdikt jim byl zřejmě sdělen pouze v místním jazyce.
8. září - Soud oznámil, že uznal Šváchu a Kučeru vinnými z nezákonného sběru brouků ke komerčním účelům v plném rozsahu obžaloby.
10. září - Švácha byl zproštěn obžaloby z nezákonného sběru brouků a hmyzu. Kučeru soud shledal vinným a vyměřil mu tříletý nepodmíněný trest vězení. Kučera se na místě odvolal.

Motýl, jakého sbírali čeští entomologové v Indii
Zdroj: ČT24