Jih Íránu postihlo silné zemětřesení, nejméně čtyři lidé zemřeli

Teherán - Nejméně čtyři lidé zemřeli při silném zemětřesení, které dnes zasáhlo jižní oblasti Íránu poblíž přístavního města Bandar Abbásu. Američtí geologové uvedli, že záchvěvy půdy dosáhly síly 6,1 stupně Richterovy škály. Íránská tisková agentura Fars uvádí s odvoláním na místní úřady sílu 7,5 stupně. Podle představitele záchranných služeb postižené provincie přišli o život nejméně čtyři lidé, další téměř tři desítky byly zraněny. Všechny případy úmrtí i zranění jsou hlášeny z ostrova Kešm poblíž Bandar Abbásu.

Epicentrum zemětřesení bylo asi 53 kilometrů jihozápadně od Bandar Abbásu, kde se nalézá velká rafinerie na zpracování ropy. Podle íránské státní ropné společnosti nebyla ropná zařízení poškozena.

V Bandar Abbásu, nedalekém Bandar Chamíru a na Kešmu byla částečně přerušena dodávka elektřiny. Domy v oblasti byly postaveny v poslední době a jsou odolné vůči zemětřesení, takže by neměly být větší hmotné škody. Ty ale mohla utrpět stará část Bandar Chamíru, který je nad epicentrem zemětřesení.

Írán postihují zemětřesení často. V roce 2003 zde zahynulo okolo 31 tisíc lidí a otřesy půdy poničily historické město Bam, ležící asi tisíc kilometrů jihovýchodně od Teheránu.