Kokojev: Jižní Osetie se chce stát součástí Ruska… ale vlastně nechce

Soči/Cchinvali - Jižní Osetie se chce stát součástí Ruské federace. Prohlásil to dnes v Soči prezident tohoto separatistického gruzínského regionu Eduard Kokojev, svá slova ale vzápětí dementoval. Nezávislost Jižní Osetie a další odštěpenecké oblasti Abcházie nedávno uznalo Rusko, později i Nikaragua. Abcházie dnes naopak oznámila, že o připojení k Rusku neuvažuje.

„Ano, nepochybně budeme tvořit součást Ruska a nehodláme z toho dělat velké tajemství. Nemáme v úmyslu vytvářet nějakou samostatnou Osetii, dějiny to tak stanovily,“ řekl Kokojev v Soči. „Tento krok znamená obnovu dějinné spravedlnosti, protože náš národ byl proti své vůli uměle rozdělen. Pro vedoucí představitele Severní a Jižní Osetie má sjednocení jejich malého národa velký význam.“

Později ale Kokojev agentuře Interfax řekl, že byl evidentně špatně pochopen. „Nemáme v úmyslu vzdát se naší nezávislosti, kterou jsme získali za cenu kolosálních obětí. Jižní Osetie nemá v úmyslu vstoupit do Ruské federace,“ prohlásil. Smysl svého původního prohlášení na diskusním fóru Valdaj v Soči nevysvětlil.

Kokojev také poukázal na dvojí metr Západu při posuzování toho, čí nezávislost uznat. „Západní politici nám dříve navrhovali, abychom přemluvili Severní Osetii k odchodu z Ruska, v takovém případě by s tím Západ neměl problémy,“ řekl Kokojev podle agentury ITAR-TASS. Severní Osetie tvoří součást Ruské federace.

Prezident druhé gruzínské separatistické provincie Abcházie Sergej Bagapš na témže diskusním fóru Valdaj v Soči řekl, že Abcházie o vztazích přidružení s Ruskem neuvažuje.

Gruzie se v noci ze 7. na 8. srpna pokusila potlačit separatistické tendence v Jižní Osetii. Rusko zareagovalo protiútokem, přinutilo gruzínskou armádu k ústupu a obsadilo část gruzínského území. Moskva následně uznala nezávislost Jižní Osetie a dalšího gruzínského separatistického regionu Abcházie, které jednostranně vyhlásily nezávislost. Tento krok Západ odsoudil a Gruzie s Ruskem přerušila diplomatické styky.

Delegace EU sjednala v pondělí v Moskvě a Tbilisi dohodu mimo jiné o časovém rozvrhu stahování ruských sil z gruzínského území a o rozmístění pozorovatelů unie v Gruzii.

O situaci v Gruzii dnes mimo jiné jedná v Polsku i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

  • Jižní Osetie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/405/40480.jpg
  • Ruští vojáci na hranici Jižní Osetie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/405/40478.jpg
  • Abcházie a Jižní Osetie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/401/40064.jpg