Čechy změny klimatu trápí z celé sedmadvacítky nejméně

Brusel - Vůbec nejméně ze všech občanů 27členné Evropské unie si s globálním oteplováním či změnami klimatu dělají starosti Češi. Podle dnes zveřejněného průzkumu Eurobarometr považuje tyto jevy za nejzávažnější problém současného světa 45 procent obyvatel, v EU to je v průměru 62 procent lidí.

Nejvíce Čechů - 56 procent - považuje za největší potíž, které nyní planeta Země čelí, mezinárodní terorismus. I v tomto směru se Češi podle průzkumu poněkud odlišují od jiných Evropanů. Nejvíce lidí v EU totiž za nejzávažnější hrozbu považuje chudobu a nedostatek jídla a pitné vody (68 procent), zatímco mezinárodní terorismus tak chápe jen 53 procent z nich.

S tím, že se vážnost problému klimatických změn přehání, ale v Česku souhlasí jen 22 procent dotázaných. Naopak 71 procent se vyslovilo proti. Podobně je tomu i v unii jako celku, kde si jen zhruba každý čtvrtý člověk myslí, že se téma klimatických změn zveličuje. Na Slovensku si to myslí jen 13 procent obyvatel, což je druhé nejnižší číslo z EU hned po Bulharsku (11 procent).

Těžkou hlavu dělají změny klimatu lidem na Kypru, v Řecku nebo Slovinsku. Eurokomisařka pro komunikační záležitosti Margot Wallströmová říká: „V Řecku už za sebou mají obrovské požáry a sucha, které byly interpretovány jako důsledky oteplování. Lidé tam změny klimatu cítí denně na vlastní kůži. Je to ale i otázka politického vedení.“

Evropská unie chce hrát ve světě vůdčí roli v boji s klimatickými změnami. Loni se její předáci dohodli, že země EU sníží do roku 2020 emise skleníkových plynů, které jsou vesměs považovány za jednu z hlavních příčin globálního oteplování, alespoň o 20 procent proti roku 1990. Kromě toho si rovněž vytyčili za cíl, že unie do stejného roku zvýší v průměru za celou unii podíl obnovitelných zdrojů až na 20 procent.

Český prezident Václav Klaus je autorem knihy Modrá, nikoliv zelená planeta, v níž kritizuje vyvolávání paniky z globálního oteplování. Podle Klause ohledně fenoménu klimatických změn neexistuje vědecká a politická shoda. Nelze prý říci, že se lidstvo nachází v období statisticky významné podnební změny.

„Prezidentovy názory jistě mají vliv na českou veřejnost. Pro velkou část jeho příznivců to může být signálem 'Pojďme to nepřehánět, protože pan prezident to říká!',“ domnívá se český europoslanec Miroslav Ouzký, který je šéfem výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu.

  • Změna klimatu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/406/40562.jpg
  • Mínění Evropanů ke světovým hrozbám autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/405/40462.jpg