Soud osvobodil aktivisty Greenpeace, hájili se bojem proti globálnímu oteplování

Londýn - Britský soud osvobodil šest ekologických aktivistů Greenpeace, kteří čelili žalobě za to, že údajně svými protesty proti uhelné elektrárně způsobili několikatisícovou škodu. Ochránci se před soudem hájili tím, že globální oteplování je ještě ničivější, a soud jejich argument uznal.

Loni šestice aktivistů z Greenpeace vylezla na 200 metrů vysoký komín elektrárny v Kingsnorthu v hrabství Kent. Chtěli tak upozornit na to, že uhelné elektrárny mohutně přispívají ke globálnímu oteplování. Navíc chtěli zabránit společnosti E.ON, která elektrárnu vlastní, aby objekt modernizovala bez použití technologie zachycující pod zem emise kysličníku uhličitého.

Podle obžaloby tím ale způsobili škodu víc než 30 tisíc liber (930 tisíc korun). Aktivisté se před soudem hájili tím, že chtěli zabránit škodám, které způsobují globální oteplování.

Obhajoba před soud předvolala řadu expertů, například amerického vědce Jamese Hansena, ekologického poradce konzervativního předáka Davida Camerona Zaka Goldsmithe a zástupce grónských Eskymáků. Experti mimo jiné uvedli, že elektrárna v Kingsnorthu za den vypustí do ovzduší 20 tisíc tun oxidu uhličitého. Porota argumenty obhajoby uznala a ekologické aktivisty osvobodila.  

„Pro hnutí proti globálnímu oteplování to je bod obratu,“ řekl o verdiktu jeden z osvobozených aktivistů Ben Stewart.