Medveděv se nebojí případného útoku NATO, kterým hrozila Palinová

Moskva - Dmitrij Medveděv dnes srovnal konflikt na Kavkazu s teroristickými útoky v USA z 11. září 2001. Dodal také, že Rusko nebude váhat znovu v Gruzii zakročit, i když by se stala tato země členem NATO. Ve svém prvním televizním rozhovoru před tím republikánská kandidátka na viceprezidentku Sarah Palinová pohrozila Rusku, že pokud by napadlo některý z členských států NATO, přispěchali by ostatní členové na pomoc. Navíc dnes Palinová podpořila snahy Gruzie a Ukrajiny o přičlenění do Severoatlantické aliance.

„Existuje taková dohoda, že jste-li členem NATO a nějaká jiná země se stane terčem útoku, musíte očekávat, že budete vyzváni přijít jí na pomoc,“ prohlásila ve svém prvním televizním interview Palinová s odkazem na nedávné události v Gruzii.

„V tomto případě musíme Gruzii vyjádřit podporu. Nemusí to nutně vést k válce, neměla by se opakovat studená válka, ale mohou být uplatněny ekonomické sankce a diplomatický tlak,“ doplnila Palinová.  

Na to dnes zareagoval ruský prezident Dmitrij Medveděv, který prohlásil, že Rusko nebude váhat podniknout proti Gruzii další útok, pokud by došlo podle jeho slov k dalším provokacím ze strany Tbilisi, a to i v případě, že by se stala tato země členem NATO.

Dmitrij Medveděv:

„Útok na Jižní Osetii je srovnatelý s útoky z 11. září.“

Medveděv pak dodal, že útok Gruzie na proruský separatistický region Jižní Osetii z 8. srpna je srovnatelný s teroristickými útoky na Spojené státy z 11. září 2001. „Z tragédie 11. září vyvodilo lidstvo důsledky. Chtěl bych, aby je svět vyvodil také z těchto osetských událostí,“ prohlásil.

Rusko dnes také ve Vídni odmítlo vyslání 80 vojenských pozorovatelů
Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) do Gruzie. Podle agentury Reuters to znamená, že Moskva nemíní dodržet podmínky mírové dohody, kterou dojednal francouzský prezident Nicolas Sarkozy.