KLDR staví novou rampu pro balistické rakety

Soul - Severokorejský režim dokončuje výstavbu druhé, mnohem větší a modernější odpalovací rampy pro vypouštění balistických střel. Stavba se nachází v lokalitě Pongdong-ni, asi 50 kilometrů od hranice s Čínou. Podle satelitních snímků je rampa dokončena asi z 80 procent.

Nejmenovaný americký představitel řekl televizi CNN, že rozvědka o výstavbě rampy ví již několik let a trvale ji monitoruje. Rampa dosud nebyla použita ke startu raket a může trvat jeden až dva roky, než bude dokončena.

Nová základna je prý větší, modernější a také dražší než dosavadní rampa ležící na poloostrově Musudan v provincii Hamgjong na severovýchodě země. Podle odborníků to svědčí o dlouhodobých úmyslech režimu mít dvě odpalovací základny a dále rozvíjet program vývoje dálkových mezikontinentálních střel.

Na stávající rampě na poloostrově Musudan došlo koncem roku 2002 k velkému výbuchu při testování motorů. To rampu značně poškodilo a poněkud zpozdilo vývoj nových severokorejských raketových zbraní.

Přesto KLDR v roce 2003 pokusně odpálila dvě balistické rakety do Japonského moře a disponuje asi stovkou raket Rodong-1, které jsou schopné doletět do vzdálenosti 1 300 kilometrů, tedy zasáhnout Japonsko.

KLDR také prý vyvíjí rakety Tepodong-1 s doletem 2 500 kilometrů a Tepodong-2, které by měly být schopné doletět až na americké území nebo do Evropy.