Saakašvili je doma pod tlakem, opozice ho nechce

Tbilisi - Pod velkým politickým tlakem se začíná doma ocitat gruzínský prezident Michail Saakašvili. Opozice kritizuje jeho rozhodnutí vstoupit do vojenského konfliktu s Moskvou a žádá předčasné volby. Koalice opozičních stran již ve středu upozornila, že moratorium na kritizování úřadů vypršelo a že hodlá příští týden předložit novou platformu k "překonání krize". Gruzínský prezident má před sebou ještě čtyři roky svého druhého mandátu.

„Saakašvili nemá žádné morální ani politické právo být vrchním velitelem a prezidentem této země,“ řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters vedoucí představitel gruzínské opozice David Gamkrelidze. Vyšetření událostí, které před měsícem vedly ke rusko-gruzínské válce, žádá také bývalá spojenkyně prezidenta Nino Burdžanadzeová. „Je samozřejmé, že to byla ruská provokace, ale my musíme vědět, zda bylo možné této provokaci nepodlehnout,“ řekla bývalá předsedkyně parlamentu, která letos z této funkce odstoupila kvůli rozporům s vládou a přešla do opozice. Naznačila, že hodlá založit svoji vlastní stranu.

Gamkrelidze soudí, že za prohranou válku s Ruskem, v níž se Saakašvili snažil silou dobýt zpět proruskou odštěpeneckou provincii Jižní Osetii a která přinesla stovky mrtvých a tisíce uprchlíků, nese prezident osobní odpovědnost. „Byla to válka a my jsme ji zcela prohráli. Z více než 100 000 lidí se stali uprchlíci, vojenská a civilní infrastruktura byla zničena, gruzínská armáda je demoralizována a odzbrojena. Ztratili jsme také šanci stát se v brzké budoucnosti členy NATO,“ řekl.

Saakašvili se hájí tím, že jen volil vojenské řešení proto, aby ochránil gruzínské vesnice napadané Jihoosetinci. Podle kritiků se ale chytil do ruské léčky.

Saakašviliho strana má více než dvě třetiny křesel v parlamentu a v květnových volbách výrazně porazila Gamkrelidzeho a opoziční koalici. Opozice má 17 mandátů, ale ještě se jich neujala, protože výsledek voleb neuznává. Ke kritice voleb se přidala před několika dny i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, která upozornila, že volby měly hodně nedostatků, hlavně při sčítání hlasů, provázelo je široké zastrašování.