V tunelu pod kanálem La Manche znovu jezdí vlaky

Paříž/Londýn - V tunelu pod kanálem La Manche byl po čtvrtečním požáru obnoven provoz pro nákladní i osobní dopravu. Přeprava je zatím ale omezena asi na polovinu běžného provozu. Cestující proto musí počítat se zpožděním. Požár, který ve čtvrtek zachvátil severní tubus tunelu mezi Británií a evropskou pevninou, se podařilo uhasit až po 20 hodinách. Oheň se vzňal v jednom z převážených kamionů.

Nákladní vlaky začaly tunelem jezdit v pátek večer a osobní dnes dopoledne. Společnost Eurostar, která dopravu v tunelu zajišťuje, obnovila provoz pouze v tunelu, který požár nezasáhl. Oprava druhého tubusu bude trvat možná i týdny.

Cestující proto musejí počítat se zpožděním. Běžně jezdí vlaky mezi Paříží a Londýnem dvě hodiny a 15 minut. Při omezené dopravě ale budou vlaky nabírat desítky minut zpoždění.

Oheň ve čtvrtek vypukl na nákladním vlaku převážejícím kamiony. Vzplanul jeden kamion, od něj pak plameny zachvátily další dva. Vlak směřoval z jihoanglického Folkestonu do Calais. S živlem pod zemí bojovalo asi 100 hasičů z obou stran a postupně se jim podařilo dostat oheň pod kontrolu.

Tunel pod průlivem La Manche
Zdroj: ČT24