Visegrádská čtyřka: V konfliktu Ruska a Gruzie je třeba vyjednávat

Piěšťany - Prezidenti zemí Visegrádské čtyřky se ani po dvoudenním summitu ve slovenských lázních Piešťany neshodli, kdo nese odpovědnost za vznik nedávného ozbrojeného konfliktu mezi Gruzií a Ruskem. Podle české, slovenské, maďarské a polské hlavy státu by se však problémy mezi státy neměly řešit silou, nýbrž jednáním. Včera se shodli na podpoře Chorvatska v jeho snaze o vstup do Evropské unie. Na programu měli také bezpečnostní otázky související se vztahy s Ruskem.

Prezidenti Slovenska, Česka, Polska a Maďarska se shodli na tom, že rozšiřování Evropské unie by mělo pokračovat bez ohledu na to, jaký osud bude mít Lisabonská smlouva. Společně také zastávají stanovisko, že vstup do schengenského prostoru byl jednoznačně pozitivní.

Na společném postoji vůči rusko-gruzínskému konfliktu se neshodli. „Liší se zde dva postoje,“ poznamenal český prezident Václav Klaus. Rusko za konflikt v minulosti vinil nejvyšší polský představitel Lech Kacziński. Podle dřívějších vyjádření Klause za rozpoutání války mohla naopak hlavně Gruzie, kterou jednoznačně nepodporovali ani slovenští politici.

Prezidenti jen prohlásili , že je třeba v této otázce zastávat jednotnou politiku vůči oběma státům - Rusku i Gruzii. Je prý třeba vyloučit sílu a soustředit se na vyjednávání. Politici se také shodli, že na vývoj na Kavkaze mělo vliv dění v Kosovu. Spor v Gruzii vznikl také kvůli snahám o odtrhnutí Jižní Osetie, kterou podporuje Rusko.

Visegrádská čtyřka k otázce amerického protiraketového systému mlčela

Prezidenti se ovšem nechtěli vyjadřovat k dalšímu bodu jejich jednání - k otázce amerického systému protiraketové obrany ve střední Evropě.

Český prezident Klaus sám okomentoval ruské hrozby, že umístění amerických raket si vyžádá odvetu z Moskvy. Řekl, že by to nebral tak dramaticky a ujistil, že Rusové nemají důvod se obávat.

Politici se dotkli také tématu energetiky a vzájemné spolupráce. Polský prezident Lech Kaczyński nakonec oznámil, že nejbližší summit zemí Visegrádské čtyřky se bude konat v Sopotech.