Konečná dohoda o stahování amerických jednotek z Iráku je údajně hotová

Ženeva - Irák a Spojené státy už vypracovaly konečný návrh dohody, která by měla otevřít cestu ke stažení amerických vojáků. Oznámil to irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí. Dohoda podle něj neobsahuje pevný harmonogram, s rozsáhlým stahováním se ale počítá za tři roky. K návrhu se ještě musí vyjádřit politické vedení země.

„Máme nyní prostý text, konečný návrh. Teď je na politickém vedení, aby přijalo politické rozhodnutí,“ řekl Hošjar Zibarí. Přesný harmonogram stahování amerických vojáků stanoven nebyl, Zibarí ale naznačil, že by hranicí, kdy se Američané z Iráku úplně stáhnou, mohl být rok 2011. „Nemluvíme o fixním harmonogramu. Mluvíme o časovém horizontu, rozvrhu důležitých kroků do budoucna, o datu, k němuž se upínáme,“ řekl Zibarí.

Stále ale není známé, jak se Irák postaví ke spornému bodu dohody, kterým je otázka imunity pro americké vojáky. Spojené státy a Irák se snaží uzavřít bezpečnostní dohodu, která poskytne legální základ pro přítomnost amerických jednotek v Iráku poté, co jim koncem roku vyprší mandát OSN.

Americký prezident George Bush v úterý oznámil, že má v plánu stáhnout do února z Iráku přibližně 8 000 příslušníků bojových a podpůrných jednotek. V současnosti mají Spojené státy v Iráku asi 146 tisíc vojáků.