Hurikán Ike zabil 30 lidí, dva miliony jsou bez elektřiny

Houston/New York - V americkém Texasu probíhá největší pátrací operace v dějinách státu. Záchranáři se snaží dostat do bezpečí tisíce lidí, kteří neposlechli výzvu k povinné evakuaci a zůstali v oblastech zasažených hurikánem Ike. Hurikán si zatím vyžádal třicet lidských životů v osmi státech USA a způsobil rozsáhlé záplavy. V Houstonu platí týdenní zákaz nočního vycházení. Bez dodávek elektřiny zůstává až dva miliony lidí.

Úřady k zákazu vycházíní přistoupili poté, co hurikán v sobotu přerušil dodávky elektrického proudu a ulice pokryly střepy z rozbitých oken, vyvrácené stromy a sutiny z poškozených budov. Městští radní a policie se tímto opatřením snaží zabránit nehodám, rabování i zločinům.

Nejméně pět mrtvých je hlášeno z texaského města Galveston, v jehož okolí Ike vstoupil v sobotu nad pevninu. Další lidé zahynuli v Louisianě, Arkansasu, v Tennessee, Indianě, Ohiu či v Missouri.

Největší záchranná akce v dějinách Texasu

Záchranné práce v neděli pokračovaly i přes silný déšť. Během víkendu vyprostili záchranáři při největší akci tohoto druhu v dějinách Texasu téměř 2000 lidí, kteří se odmítli evakuovat nebo uvízli v zaplavených oblastech. Do záchranných akcí se zapojilo na 1500 lidí ve více než 50
vrtulnících.

Do odpoledne místního času bylo v Texasu vyproštěno téměř 2000 lidí, kteří uvízli v zaplavených oblastech, z toho 400 ze vzduchu. Dalším stovkám lidí pomohli záchranáři v Louisianě. I když se oko hurikánu vyhnulo středu Houstonu ležícímu zhruba 80 kilometrů v texaském vnitrozemí, připravil živel město o elektřinu, strhal semafory a dopravní značení a na ulicích po sobě zanechal trosky a mimořádný nepořádek.

Do postižených oblastí se v úterý chystá prezident George Bush, který už v sobotu vyhlásil Texas územím přírodní katastrofy a nařídil vyslat do
oblasti federální pomoc.

Postiženým lidem pomáhá FEMA, červený kříž a Armáda spásy

Představitelé vládní záchranné agentury FEMA vyzvali evakuované občany, aby s návratem do svých domovů nespěchali. Americký červený kříž, který spolu s FEMA a Armádou spásy pomáhá lidem postiženým hurikánem, dnes také vyhlásil celonárodní sbírku na pomoc obětem. Na postižená místa se v úterý chystá prezident George Bush, který už v sobotu vyhlásil Texas územím přírodní katastrofy a nařídil vyslat do oblasti federální pomoc.

Zatímco občané v oblasti jižního pobřeží Spojených států byli jednoznačně vybízeni k evakuaci, ve výšě položených lokalitách  v Houstonu bylo naopak doporučeno setrvat ve svých domovech a přečkat bouři v zabedněných prostorách.

Zákaz nočního vycházení bude platit až do soboty, a to vždy od 21:00 do 6:00 hodin místního času. V tuto dobu nesmějí na ulice auta ani chodci. Výjimku tvoří jen naléhavé situace. Představitelé postižených míst odhadují, že bude trvat možná týdny i měsíce, než se města stanou znovu obyvatelná.

Další bouře dorazila k Číně

Další rozmary počasí ohrožují obyvatele na druhé straně planety - na Thaj-wanu a v Číně. Tajfun Sinlaku o víkendu zasáhl vichřicí a prudkými dešti Tchaj-wan, dnes dorazil k pobřeží východní Číny. Přestože cestou jeho intenzita o stupeň klesla na tropickou bouři, přinesl do Číny přívalové lijáky. Čínské úřady dosud evakuovaly 460 000 lidí z nejohroženějších oblastí, 130 000 domácností zůstalo bez elektřiny a bez telefonického spojení. Státní orgány vydaly varování před možnými povodněmi a sesuvy půdy.

V neděli při přechodu nad Tchaj-wanem si tajfun Sinlaku vyžádal nejméně pět lidských životů a devět dalších osob je pohřešováno. Stovky lidí byly zraněny. Bouře s větry o rychlosti 126 kilometrů v hodině přinesla do některých horských oblastí ostrova až 100 centimetrů srážek. Po přívalových deštích se několik řek vylilo ze břehů a tchajwanské úřady evakuovaly na 1000 lidí.