Barack Obama: Černošská naděje na změnu s podivným jménem

Washington - Demokratického kandidáta na amerického prezidenta Baracka Obamu provází pověst muže, který by se mohl stát první americkou hlavou státu černé pleti. Obama ale není Afroameričan v pravém slova smyslu a není ani stoprocentním černochem. Jeho otec pocházel z Keni a matka byla Američanka z Kansasu. Obama se narodil 4. srpna 1961 v havajském Honolulu. Jeho rodiče se záhy rozvedli a matka se znovu provdala do Indonésie.

Obama na Havaji strávil léta až do vysokoškolských studií. Vychovávala ho babička, která dodnes patří k jeho nejbližším lidem. Před časem kvůli její nemoci dokonce na několik dní přerušil volební kampaň. Po studiu na Harvardově a Columbijské univerzitě působil jako právník a přednášel ústavní právo na Chicagské univerzitě. Jako politik se poprvé zviditelnil v červenci 1994, kdy ukázal své rétorické schopnosti a svým projevem uchvátil delegáty na konferenci Demokratické strany.

Sedmačtyřicetiletý senátor z Illinois je považován za brilantního řečníka se značným charismatem, který voláním po „opravdové změně“ odkazuje na Johna F. Kennedyho. Americe chce zajistit zdravotní pojištění pro každého, špičkové učitele do škol, nové obnovitelné zdroje a snižování daní. Ve srovnání s ostatními prezidenty novodobé historie se ale může vykázat „nejhubenějším“ životopisem a malou politickou zkušeností.

Obama je už šestnáct let ženatý, s manželkou Michelle má dvě dcery: Maliu (1998) a Sashu (2001). Na mítincích vypadají jako symbol rodinného štěstí.

Čím se liší demokrat Barack Obama od republikána Johna McCaina

Zahraniční politika: Oproti McCainovi se Obama jeví jako nezkušený, co se týče zahraniční politiky. I proto si za svého viceprezidenta zvolil v tomto ohledu lety prověřeného Joe Bidena. Obama chce zapojit spojence i protivníky, aby napravil pověst Spojených států v zahraničí a znovu pro zemi získal vedoucí postavení, které podle jeho názoru Bush promrhal. Chce zesílit tlak na Írán, posílit americký boj proti extremistům podél afghánsko-pákistánské hranice a prosadit rychlejší a rozhodnější začátek blízkovýchodního mírového procesu. Od počátku byl proti válce v Iráku.

Irák: Obama se zpočátku vyslovoval proti válce v Iráku a byl i proti zvýšení počtu vojáků. Chce dosáhnout odsunu amerických sil během 16 měsíců. Zastáncem války v Iráku je McCain.

Afghánistán: Chce americkou posádku v zemi rozšířit na asi 42 000 mužů. Posily chce získat odsunem z Iráku. Pohrozil jednostranným útokem na významné teroristické cíle v sousedním Pákistánu. Pro posílení vojenské přítomnosti v zemi je i McCain.

Írán: Obama původně prohlašoval, že by se s Ahmadínežádem sešel bez předběžných podmínek, nyní ale říká, že si není jistý, jestli je „Ahmadínežád tou pravou osobou, s níž by bylo dobré se právě teď sejít“. McCain je v postoji k Íránu o něco tvrdší.

Globální oteplování: Má desetiletý plán za 150 miliard dolarů, jehož cílem je produkce energií šetrná ke klimatu. Financovat ho chce z programu prodeje povolení na vyšší znečišťování ovzduší. Jeho plán by měl do roku 2050 snížit emise skleníkových plynů dokonce o 80 procent. Emise chce snižovat i McCain.

Ekonomika a energetika: Obama chce zvýšit daně z příjmu nejbohatším a také zvýšit daně firmám. Daňové úlevy naopak chce pro chudé a starší obyvatele. Vytvořením nových daňových úlev chce pomoci střední třídě, kterou ekonomická situace nutí utahovat opasky. Problém je, že Obamovy návrhy vyjdou velmi draho. Obamovy sliby zahrnují pomoc státu a místním vládám a zvýšené investice do infrastruktury i alternativních energetických programů.

Trest smrti: Obama podporuje trest smrti za zločiny, u nichž je „společnost oprávněna projevit plný rozsah svého pobouření“. Trest smrti podporuje i McCain.

Držení zbraní: Coby zákonodárce státu Illinois podpořil zákaz všech poloautomatických zbraní i přísnější státní omezení týkající se střelných zbraní všeobecně. McCain je velkým zastáncem práva na nošení zbraní.

Sňatky homosexuálů, výzkum kmenových buňek, potraty: Obama (stejně jako McCain) je proti ústavním změnám, které by zakazovali sňatky osob stejného pohlaví. Senátor také podporuje výzkum kmenových buňek. Narozdíl od svého republikánského rivala ale podporuje právo žen podstoupit interrupci.

  • O svém mládí napsal knihu Dreams from My Father (Sny od mého otce, 1995), sám sebe označuje za „vyzáblého kluka s podivným jménem“.
  • Na jednom z mítinků se před studenty rozhovořil i o svých prohřešcích z mládí. Jako středoškolák se prý celkem flákal, dal se na pití a zkoušel i drogy.
  • V japonském městě Obama má fanklub.
  • Voláním po „opravdové změně“ odkazuje na Johna F. Kennedyho.
  • Jeho oblíbeným sportem je basketbal.