V Itálii se vědci přou o vývoji prehistorické opice z bažin

Řím - Opice přizpůsobená na život v bažinách je jedním z hlavních témat konference, která se právě koná ve Florencii. Je věnována životu v Grossetu v prehistorických dobách, tedy v období, kdy bývalo ostrovem. Dnes je tato provincie součástí italského Toskánska.

Lidoop Oreopithecus bambolii, který žil v grossetských bažinách, se vyvíjel na ostrovním území před devíti miliony lety. Jeho kosterní pozůstatky podobající se orangutanovi byly poprvé nalezeny před půlstoletím v Grossetu a také na Sardinii.

Vědecký výzkum tohoto živočicha ale vázl a pokročilo se v něm až v několika minulých letech. Mezi ty, kdo se o to přičinili, patří Lorenzo Rook z univerzity ve Florencii. „Teď víme, že to nebyl příbuzný našich přímých předků. Je to jeden z posledních příslušníků velké skupiny humanoidních opic, které žily v hojném počtu v Asii a Evropě na konci miocénu, který skončil před 5,33 miliony let,“ řekl Rook.

Oreopithecus bambolii byl schopen žít v bažinách a v tropickém pralesním klimatu. Měl dlouhé paže i prsty, takže byl dobrý lezec a zdatný obyvatel korun stromů. Chodil zřejmě vzpřímený, měl malou hlavu a velké oči. Jeho hlavní potravou byly pravděpodobně lesní plody, ovoce i zelenina. Schopností manipulovat rukama se podobal lidské bytosti. Podle Rooka byl zručnější než jakákoli současná opice a s předměty dokázal manipulovat mimořádně zdatně. To se dříve přisuzovalo jenom druhu homo sapiens a jeho přímým předkům.

Tato bažinatá opice se vyvíjela v izolaci od ostatních druhů na tropickém ostrově, na němž neměla nepřátele. Toto bezpečí skončilo s dobou ledovou. Tehdy se snížila hladina moře a odhalenou pevninou pak na její území přicházeli nebezpeční nepřátelé, kterým bažinaté opice nakonec podlehly.

Účastníci florentské konference hledají spojovací články mezi druhy primátů, které obývaly v dávných dobách Evropu. „Bažinatá opice byla opravdu mimořádné zvíře a její spojení s ostatními primáty je stále předmětem velmi vzrušené debaty,“ řekl Rook.