EU možná zmírní sankce vůči Bělorusku

Brusel - Evropská unie je připravena po parlamentních volbách v Bělorusku koncem tohoto měsíce zmírnit a možná i zcela zrušit sankce, které Brusel před časem uvalil na Minsk a představitele tamního autoritářského režimu. Dnes se na tom dohodli ministři zahraničí členských zemí EU, kteří jednají v Bruselu.

Loni unie prodloužila sankce proti této bývalé sovětské republice, které zakazují několika desítkám předáků včetně prezidenta Alexandra Lukašenka pobývat v unii. Opatření zahrnují i zmrazení kont těchto osob. Tyto kroky EU přijala předloni po prezidentských volbách v Bělorusku, kdy byl do čela země opětovně zvolen Alexandr Lukašenko za podmínek, které podle unie neodpovídají mezinárodním normám. Brusel navíc vyčítá vládě v Minsku, že v zemi jsou porušována lidská práva.

Dnes ale ministři ocenili srpnové propuštění několika politických vězňů v Bělorusku, mezi nimiž byl i jeden z opozičních lídrů Aljaksandr Kozulin. Unie je proto připravena sankce přehodnotit, pokud se parlamentní volby v Bělorusku plánované na konec tohoto měsíce uskuteční v souladu s demokratickými principy.

Podle pozorovatelů lze za vstřícným příslibem vůči Bělorusku hledat i určité ocenění skutečnosti, že Bělorusko na rozdíl od Ruska zatím neuznalo separatistické gruzínské oblasti Jižní Osetii a Abcházii. Bělorusko a tamní režim má přitom k Moskvě tradičně velmi blízko.

O možnosti zmírnění či úplného zrušení sankcí budou šéfové diplomacií členských zemí jednat opět po volbách, tedy zřejmě na svém plánovaném zasedání v polovině října.

Běloruská demonstrantka
Zdroj: ČT24