První summit o Romech v Bruselu hledá způsob, jak zlepšit jejich situaci

Brusel - První summit Evropské unie věnovaný Romům zorganizoval na dnešek Brusel. Cílem účastníků je zhodnotit situaci 12 milionů evropských Romů a pokusit se najít způsoby, jak ji zlepšit. Romové čelí podle Evropské komise v celé Evropě trvalé diskriminaci. Summitu se účastní 400 zástupců evropských i národních institucí, nevládních organizací a romských sdružení. Českou republiku v Bruselu zastupuje ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková a zástupci neziskového sektoru. Mezi účastníky je i evropský komisař pro sociální věci Vladimír Špidla.

Miliony Romů v Evropské unii podle předsedy Evropské komise Josého Barrosa žijí v podmínkách, které jsou v 21. století nepřijatelné. Romové představují největší etnickou skupinu, která kdy na území unie čelila extrémní chudobě, diskriminaci či rasismu, řekl dnes Barroso na dosud největší mezinárodní konferenci, kterou Evropská unie uspořádala na romské téma. Barroso podotkl, že Romy nelze vykreslovat jenom jako pasivní oběti diskriminace. Zároveň je však třeba vzít na vědomí, že bohatá většinová společnost má mnohem více možností něco změnit než sami Romové. Velká část odpovědnosti pak leží na členských státech.

Maďarský finančník George Soros označil za úspěch mimo jiné loňské rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, který dal za pravdu romským rodinám z Ostravska bránícím se proti umisťování svých dětí do zvláštních škol. „Stojí to peníze, ale musíte se podívat, co se Vám za ně vrátí. Když jeden učitel provede malého Roma celou školou, naučí ho žít svůj život. Kdyby se to dalo praktikovat všude, tak za dvacet let by se problém vyřešil,“ říká Soros.

Soros dále připomněl, že většina Romů v EU žije v nových členských zemích a že se jejich situace po pádu komunismu zhoršila. Není proto podle něj překvapením, že Romové odcházejí na Západ, což přináší další problémy, jako nedávné rozhodnutí italské vlády odebírat
Romům otisky prstů.

Podle EU čelí Romové stálé diskriminaci

Jen v České republice podle dva roky staré analýzy existují více než tři
stovky ghett, v nichž žije zhruba 80 tisíc lidí, převážně Romů. Romové v
Česku rovněž čelí problémům se vzděláním. Podle nedávné sondy provedené Nadací rozvoje občanské společnosti jsou romské děti z ghett ve škole méně úspěšné než jejich vrstevníci. Dalším velkým problémem, který sužuje české Romy, je nezaměstnanost.

Podle eurokomisaře pro sociální věci Vladimíra Špidly, který je jedním z účastníků summitu, jde o první podobné setkání na tak vysoké úrovni.

Romové podle komise po celé Evropě čelí trvalé diskriminaci. Po rozšíření unie v letech 2004 a 2005 přitom jde o jednu z největších etnických menšin v Evropě.

Podle Evropské komise se přehlíží přínos, který by romské komunity mohly mít pro evropskou společnost, když jej zastiňují stereotypy a předsudky. Evropská komise dostala už před časem za úkol zmapovat nástroje EU, kterými by se mohla situace Romů změnit.

České republice podle dva roky staré analýzy existují více než tři stovky ghett, v nichž žije zhruba 80 tisíc lidí, převážně Romů. Romové v Česku rovněž čelí problémům se vzděláním a nezaměstnaností.

Na Slovensku žije podle odhadů kolem 400 tisíc Romů, z toho asi třetina v chatrčích na okrajích obcí a měst, mnohdy bez vodovodu, elektřiny a kanalizace. I slovenské Romy trápí především nevyhovující bydlení a z něj vyplývající izolace, nezaměstnanost a omezený přístup ke vzdělání.

  • Brusel pořádá první konferenci o Romech. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/413/41218.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/368/36728.jpg