Severokorejci testovali raketové motory na nové odpalovací rampě

Pchjongjang - Severní Korea uskutečnila test zážehu motorů raket dlouhého doletu na nové odpalovací rampě pro vypouštění balistických střel. Tvrdí to jihokorejské tajné služby. O výstavbě druhé, větší a modernější severokorejské odpalovací rampy, která se nachází asi 50 kilometrů od hranice s Čínou, informovala před několika dny jihokorejská vláda.

Jihokorejské ministerstvo obrany ani tajná služba zatím zprávu o severokorejském testu raketových motorů pro střely dlouhého doletu oficiálně nekomentovaly. Ten údajně zachytil americký satelit KH-12.

Informace přichází v době, kdy Jižní Korea i ostatní svět se znepokojením sledují zdravotní stav severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Ten se podle některých nepotvrzených zpráv zotavuje z mozkové mrtvice.

KLDR v roce 2003 pokusně odpálila dvě balistické rakety do Japonského moře a disponuje asi stovkou raket Rodong-1 schopnými doletět do vzdálenosti 1300 kilometrů, tedy zasáhnout kupříkladu Japonsko.

KLDR prý také vyvíjí rakety Tepodong-1 s doletem 2500 kilometrů a Tepodong-2, které by měly být schopné doletět až na americké území nebo do Evropy.