Francouzští vojáci osvobodili rukojmí, somálští piráti zajali další

Mogadišo - Francouzští vojáci přispěli k osvobození dvou francouzských rukojmích, jejichž plachetnici somálští piráti unesli počátkem září. Za loď původně požadovali výkupné 1,4 milionu dolarů (zhruba 24 milionů korun). V Adenském zálivu u somálských břehů byla ale v pondělí unesena další loď. Tentokrát šlo o hongkongský tanker s 22 lidmi na palubě. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v souvislosti s těmito útoky na plavidla vyzval k ostrým zásahům proti pirátům v somálských vodách.

Unesený tanker s chemickým nákladem směřoval do Asie. Je už dvanáctou lodí, kterou piráti v této oblasti unesli od 20. července.

Třicet francouzských vojáků ze speciálních jednotek si dojelo pro manžele Delanneovi, které na cestě z Austrálie do Francie únosci zadrželi 2. září. Jednotky při osvobozovacím zásahu jednoho piráta zabili a dalších šest zajali. Osvobození rukojmích ocenil francouzský prezident Sarkozy, který dal k zákroku příkaz. Prohlásil, že operace by měla pirátům sloužit jako varování před dalšími útoky. Mezinárodní společenství vyzval k ostrým zásahům proti somálským útočníkům.

Nicolas Sarkozy:

„Svět tohle nesmí tolerovat.“

Francouzský prezident se vyjádřil v tom smyslu, že námořní zločiny v Somálsku nejsou ojedinělé incidenty, ale ryzí zločinecký průmysl, který vrhá stín na základní součásti svobody - volný pohyb a mezinárodní obchod.

Akce francouzské speciální jednotky byla letos už druhá. Poprvé zajali a postavili před pařížský soud šest pirátů, kteří v dubnu unesli francouzskou výletní plachetnici Ponant a zajali 30 členů posádky.

Vody jsou u Somálska nejnebezpečnější na světě, letos zde bylo přepadeno více než 40 lodí. Zároveň je však tato oblast jednou z nejfrekventovanějších lodních obchodních tras na světě. Ročně tudy propluje okolo 50 tisíc lodí.

Scénář útoku pirátů je vždy stejný - přepadnou obchodní nebo výletní loď, rukojmí odvezou na pevninu a požadují tučné výkpné. Na piráty doplácejí i humanitární konvoje, víc než třetina obyvatel v Somálsku přitom potřebuje potravinovou pomoc. Západu došla trpělivost už červnu - Rada bezpečnosti OSN jednomyslně na půl roku povolila do somálských vod vstup cizím válečným lodím. Ministři zahraničí Evropské unie se navíc v pondělí usnesli na koordinaci ozbrojených hlídek, které mají chránit lodě před somálskými piráty. Vytvoří jednotku, která bezpečnostní opatření ještě zlepší.