Jednání mezi bolivijskou vládou a opozicí pokračují ve čtvrtek

La Paz - Bolivijská vláda se předběžně dohodla s opozicí na ukončení konfliktu o rozdělení peněz z nerostného bohatství. Guvernéři pěti separatistických regionů slíbili, že přestanou blokovat vládní budovy. Socialistický prezident Evo Morales na oplátku řekl, že se bude zabývat jejich požadavky na širší autonomii a větší podíl zisků z nerostných surovin. Jednání mají pokračovat ve čtvrtek.

Bolivijská opozice se kvůli úternímu zatčení guvernéra jednoho z departementů původně z rozhovorů stáhla. Vládní zmocněnec a jeden zástupce pěti separatistických departementů v úterý podepsali rámcovou dohodu o obnově klidu po týdnech nepokojů.

Vojáci v úterý zatkli guvernéra departementu Pando Leopolda Fernándeze a obsadili sídlo místní vlády. Pando patří k pěti separatistickým oblastem, které se brání vládním plánům přerozdělit zisky z tamního nerostného bohatství. V pátek tu byl vyhlášen výjimečný stav poté, co zde při střetech zahynulo kolem dvou desítek lidí. Vláda připisuje jejich smrt zatčenému guvernérovi, protože právě on prý nepokoje organizoval. Bolívie je nejchudší jihoamerickou zemí a největším jejím zdrojem příjmů je právě zisk z prodeje zemního plynu těženého na východě.

Spojené státy vyzvaly své občany pobývající v Bolívii, aby vzhledem k politické krizi tuto jihoamerickou zemi opustili. Vypravily pro ně speciální letadla. Prezident George Bush v úterý zařadil Bolivii na černou listinu zemí, které loni nedodržely své závazky v omezení produkce drog. Na seznamu se objevily také Venezuela a Barma. Americko-bolivijské vztahy se přiostřily minulý týden, když Morales označil amerického velvyslance za nežádoucí osobu, protože prý rozněcuje protivládní protesty.

  • Bolivijská policie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/415/41411.jpg
  • Bolivijská policie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/415/41413.jpg