V Bruselu pokračuje hladovka žadatelů o azyl

Brusel - V Bruselu pokračuje 26. dnem hladovka několika desítek afghánských a iráckých imigrantů. Na třech různých místech v belgické metropoli protestují proti tomu, že jim zdejší vláda odmítá poskytnout azyl a chce je deportovat. Každý den jich kvůli zdravotním problémům několik končí v nemocnici.

Jak uvedla bruselská zpravodajka ČT Eva Hrnčířová, hladovka jako prostředek k získání povolení k pobytu je v Belgii poměrně častá. Belgická vláda ale nyní používá novou taktiku a povolení k pobytu nechce hladovkářům dávat. V minulosti jim poskytovala alespoň dočasné povolení, které se později změnilo na trvalé.

Tato politika ale měla lavinový efekt, jemuž se vláda nyní snaží změnou kursu zabránit. Imigranti to podle Hrnčířové ale přesto zkoušejí, třebaže naděje na úspěch je malá.

Přistěhovalectví se v Belgii stává stále citlivější otázkou. Podle úředních statistik v desetimilionové zemi žije více než milion cizinců, ale tyto údaje nezahrnují ani nelegální přistěhovalce, ani cizince, kteří již belgické občanství získali.

Uprchlická centra v Belgii jsou přeplněná. Každým dnem proto musejí odmítat kolem 50 dalších žadatelů o azyl. Vyřizování jejich žádostí přitom trvá i několik let. A přijetí účinných opatření k řešení této situace je momentálně na vedlejší koleji - kabinet a politické instituce v Belgii už víc než rok ochromuje vleklá vládní krize.

Žadatelé o azyl v Belgii
Zdroj: ČT24