Moskva podepsala s Abcházií a Jižní Osetií smlouvy umožňující rozmístění ruských jednotek

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes s předáky Abcházie a Jižní Osetie podepsal v Kremlu smlouvy o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci. Ty umožňují rozmístění ruských vojsk a zaručují i vojenskou pomoc pro případ, že by se Gruzie opět pokusila tyto odštěpenecké oblasti ovládnout. Ceremoniál podpisu smluv Medveděvem a prezidenty Sergejem Bagapšem a Eduardem Kokojevem vysílaly ruské televize přímým přenosem. Gruzie podpis smluv označila za faktickou anexi obou těchto separatistických regionů Ruskem.

V každé oblasti by mělo být rozmístěno přibližně 3800 ruských vojáků - převážně v místech, kde už nyní jsou ruské jednotky. Ty však byly původně rozmístěny jako mírové jednotky, oddělující ozbrojené síly Gruzie a separatistů.

„Naše země budou společně přijímat nezbytná opatření, aby zachovaly mír i čelily aktům agrese. Budeme si poskytovat veškerou nezbytnou podporu, včetně vojenské,“ řekl Medveděv s tím, že právo na individuální i kolektivní obranu skýtá i Charta OSN.

Dmitrij Medveděv:

„Nedopustíme další vojenské dobrodružství. Ať si nikdo nedělá iluze.“

„Opakování agrese ze strany Gruzie, kde se netají s revanšistickými náladami a kde pokračuje militarizace státu, by vedlo ke katastrofě regionálního rozměru. Proto ať nikdo nepochybuje, že dopustíme další vojenské dobrodružství. Ať si nikdo nedělá iluze,“ varoval ruský prezident. Bagapš a Kokojev dnes řekli, že zřizování ruských vojenských základen v jejich republikách začne v nejbližší době a že ruských vojáků tam bude dost na to, aby zabránili opakování gruzínské agrese.

Vysoký gruzínský představitel Alexandr Lomaja řekl, že Rusko tak obě separatistická území de facto anektovalo, a označil to za hrubé porušení mezinárodního práva. Ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin dnes v Bruselu řekl, že plánovaná přítomnost 7600 ruských vojáků v Jižní Osetii a v Abcházii není v rozporu s dohodou o příměří, která byla podepsána v srpnu.

Jako nezávislé státy zatím uznaly Abcházii a Jižní Osetii jen Rusko a Nikaragua. Oba regiony se odtrhly od Gruzie po krvavém konfliktu na počátku 90. let, nezávislost vyhlásily po srpnové rusko-gruzínské válce.

Ruská protiofenzíva v Gruzii rozhořčila Západ, který se obává, že se Moskva znovu snaží získat někdejší sféry vlivu. Rusko se naopak hněvá, že Západ nechápe její zásah proti „gruzínské agresi“ a následnou „operaci donucení Gruzie k míru“. Vzájemné vztahy se dostaly na nejnižší úroveň od konce studené války.

Ekonomickou pomocí Jižní Osetií se už zabývala i ruská vláda - v příštích
dvou letech se počítá se sumou téměř 13 miliard rublů (8,6 miliardy Kč).

Ruští vojáci v Gruzii
Zdroj: ČT24