Mezi priority českého předsednictví patří vstup Chorvatska do EU

Praha - Předsednictví Česka bude v několika ohledech jiné, než se očekávalo. Kvůli tomu, že Irové v referendu zamítli Lisabonskou smlouvu, totiž čeká Čechy plnohodnotné předsednictví, tedy celá agenda Rady EU, nejen ministerská setkání. Jednou z očekávaných událostí, u které bude Česko asistovat, by měl být vstup Chorvatska do Evropské unie.

O vstupu balkánských zemí do EU se dnes mimochodem jedná na konferenci v Praze. Evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn na ní prohlásil, že nejtěžší body rozhovorů s Chorvatskem o vstupu do unie a klíčové momenty ve vyjednávání o znovusjednocení Kypru se patrně odehrají pávě během českého předsednictví. Srbsko by mělo získat postavení kandidáta.

Evropská komise podle Rehna na podzim zveřejní zprávu o stavu rozšiřování, která bude podkladem pro prosincový summit EU. Ten by měl určit postoj unie k jejímu rozšiřování. Poslouží také jako podklad pro české předsednictví EU, které začne v lednu 2009.

Evropská unie má na začlenění Balkánu do svých struktur extrémní zájem - evropští politici mají v živé paměti, že když se před dvěma desítkami let vyjednávala Maastrichtská smlouva, tehdejší Jugoslávie se topila v krvi. Taková „eurosoběstřednost“ se podle pozorovatelů už nesmí opakovat.