V rozhodujících státech USA hlásí problémy s volebními přístroji

New York - V deseti amerických státech, kde podle očekávání bude při listopadových volbách o výsledku rozhodovat takřka každý hlas, hlásí nevládní organizace dohlížející na správný průběh voleb vážné problémy přístrojů používaných při volbách. V Coloradu například při všeobecných volbách před dvěma lety muselo opustit 20 000 občanů volební místnosti, aniž mohli hlasovat. Důvodem byla porucha počítače pro registraci voličů.

Letos 4. listopadu, kdy se budou konat prezidentské, kongresové i regionální volby, bude mít Colorado nový registrační systém. „V zavádění voličské databáze je Colorado dva roky za mnoha dalšími státy USA,“ uvedla v televizi CNN Jenny Flanaganová z organizace Common Cause, která zjišťovala stav přípravy na volby. „Jde o nový systém. Existuje mnoho neznámých, zda voliči budou (při volbách) úspěšní, nebo ne,“ dodala.

Problémy zmíněné ve zprávě Common Cause sahají od nedostatku volebních přístrojů po poruchy elektronického systému registrace voličů. Mnoho lidí odmítnou přístroje připustit k volbám, protože má jejich jméno jinou podobu - například je uvedeno jako Alex místo správného Alexander. Pokud mají voliči při elektronické registraci problémy, mohou odevzdat takzvaný provizorní hlas, který se započítá do výsledků, až se situace kolem jejich registrace vyjasní.

Vzhledem k očekávané velké účasti občanů, kteří letos půjdou volit poprvé, varují organizace dohlížející na pořádání voleb, že bude mimořádný zájem o provizorní hlasování. Většina z deseti problémových států podle Common Cause zatím nepokročila v zajišťování dostatečného počtu provizorních hlasů. „V ideálním případě by měly být po ruce pro deset procent voličů,“ uvedla Tova Wangová z Common Cause.