Medveděv: Gruzínský konflikt vyprovokovalo NATO

Moskva - NATO svou podporou Tbilisi vyprovokovalo konflikt na Kavkaze. Řekl to dnes ruský prezident Dmitrij Medveděv. Dodal, že Rusko se nikdy nepodřídí Západu, zároveň se ale nenechá zatlačit za novou železnou oponu. "Kdyby se Rusko podřizovalo Americe, došlo by k tomu, že Západ by vybíral prezidenta ruského lidu," prohlásil. Gruzínská válka podle něho dokázala, že Severoatlantická aliance při zajištění bezpečnosti Evropy selhala.

Medveděvovo vystoupení v Kremlu před představiteli společenských organizací následovalo den po projevu šéfky americké diplomacie Condoleezzy Riceové. Ta řekla, že Moskvě se nepodaří dosáhnout jejího válečného cíle, kterým je svržení režimu v Tbilisi, a že tato politika vede Rusko do izolace. Medveděv dnes oponoval, že Moskva se nehodlá vydat zpět do minulosti.

Klíč k rozvoji je ve svobodě a konkurenci

„Když jsem si ráno otevřel internet, uviděl jsem, že naši američtí přátelé slibují podporu učitelům, lékařům, vědcům, odborářským předákům, soudcům v Ruské federaci. Co tím myslí? Chystají se živit naše soudce? Budou podporovat korupci?“ řekl prezident v projevu.

Za hlavní úkol současnosti označil modernizaci státu, inovaci, nové nápady a nové lidi, bez čehož nelze vybudovat silné a vlivné Rusko. Klíč k mezinárodnímu rozvoji tkví podle něj ve svobodě a konkurenci: „Vyhraje ten, kdo dá více svobody pro rozvoj intelektu.“

Ujišťoval také, že se Rusko snaží obnovit normální vztahy s Gruzií, která s Ruskem po srpnovém konfliktu o Jižní Osetii přerušila diplomatické styky. Režim v Tbilisi však opět označil za „zločinný“.