Pákistánský prezident se opřel do amerických vojáků v pohraničí

Islámábád - Pákistán nepřipustí, aby jakákoli světová velmoc porušovala jeho svrchovanost pod záminkou boje proti terorismu. V projevu před oběma komorami parlamentu to dnes řekl nový pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí v narážce na nedávné americké vojenské operace. Požádal také poslance, aby omezili prezidentské pravomoci, jež rozšířil jeho předchůdce Parvíz Mušaraf. Jde především o právo rozpustit Národní shromáždění a odvolat vládu.

Ve zmínce o porušování svrchovanosti země dal podle agentury AP jasně najevo Spojeným státům, že si Pákistán nepřeje, aby americká armáda napříště znovu překračovala afghánsko-pákistánskou hranici v honbě za bojovníky Talibanu a al-Káidy. Podle USA jsou současné problémy v Afghánistánu důsledkem toho, že Taliban nachází na území Pákistánu zázemí a připravuje se v něm na útoky na koaliční jednotky v Afghánistánu. 

Pákistán prý dokáže likvidovat radikály sám 

Zardárí byl v září zvolen prezidentem a podobně jako před ním Mušaraf zůstává spojencem USA v boji proti terorismu. Zářijové vojenské akce, při nichž Američané použili na pákistánském území nejen nepilotovaná letadla, ale také pozemní jednotky, vzbudily v Pákistánu nevoli. Islámábád trvá na tom, že jeho armáda je schopna likvidovat radikály v pohraničí bez cizí pomoci. 

Prezident řekl, že nejdůležitějším úkolem vlády, již vede jeho Pákistánská lidová strana (PPP), bude ekonomika. Bude podle něj třeba zajistit potraviny pro nejchudší obyvatele, kteří jsou nejvíc postiženi rostoucími cenami jídla. Kromě toho je také třeba obnovit důvěru investorů, získat zahraniční kapitál, stabilizovat měnu a zajistit ekonomický růst. 

Zardáří také vyzval poslance, aby vytvořili výbor, který zruší ústavní změny, jež zavedl Mušaraf. Ten odstoupil v srpnu, kdy mu hrozilo odvolání. Vzbudil nelibost, když loni v listopadu vyhlásil výjimečný stav a odvolal členy nejvyššího soudu, který Mušarafa kritizoval za neústavnost jeho kandidatury v říjnových prezidentských volbách. Mušaraf v nich kandidoval jako vrchní velitel armády, což ústava nedovoluje. Armádní funkce se Mušaraf vzdal až po volbách.

Parvíz Mušaraf
Zdroj: ČT24