V Lesothu našli jeden z největších diamantů světa

Londýn - Horníci v jihoafrickém království Lesotho vykopali v dole Letseng jeden z největších diamantů světa. Diamant analyzovali experti v Antverpách, kteří zjistili, že váží 478 karátů, má velmi málo vměstků a může se pochlubit výjimečným zabarvením a průzračností.

„Mohou z něj vzejít jedny z největších bezkazových broušených diamantů v historii,“ uvedla firma Gem Diamonds. V dole Letseng byly nalezeny čtyři ze dvacítky největších světových surových diamantů. Řadí se tak mezi nejproduktivnější doly na světě. Zároveň je jedním z nejvýše položených dolů na zemi v nadmořské výšce přes 3000 metrů.

Před vybroušením do jednotlivých šperků je podle firmy těžké odhadnout hodnotu diamantu. Mluvčí Gem Diamonds však uvedl, že drahokam o podobné hmotnosti s méně kvalitním zabarvením a leskem se nedávno prodal za 12 milionů dolarů (204 milionů korun).

Největším doposud nalezeným diamantem byl Cullinan, který v surovém stavu při nálezu v Jihoafrické republice v roce 1905 dosáhl váhy 3 106 karátů, tedy víc než půl kilogramu. Drahokam byl rozřezán na řadu menších kusů, z nichž mnohé byly zasazeny do britských korunovačních klenotů.