V Číně je hospitalizováno kvůli závadnému mléku už 13 tisíc dětí

Peking - Čerstvé údaje čínského ministerstva zdravotnictví uvádějí, že v Číně bylo kvůli potížím z kontaminovaného kojeneckého mléka hospitalizováno už 12.892 dětí. Ministerstvo tak zdvojnásobilo dosavadní údaje. Čtyři děti v minulých dnech na onemocnění ze závadného mléka zemřely.

Světová zdravotnická organizace dnes oznámila, že pomáhá čínským úřadům kontrolovat mléčné výrobky. Premiér Wen Ťia-pao dnes vystoupil ve státní televizi a řekl, že výrobci mléčných potravin musejí vykazovat větší sociální odpovědnost. Navštívil jednu pekingskou nemocnici a prohlásil, že je třeba zabránit tomu, aby se podobná situace opakovala v budoucnosti, a to nejen v případě mléčných, ale také všech ostatních potravinových produktů.

Krize kolem melaminu v mléce začala poté, co se v čínském tisku začaly objevovat zprávy o dětech trpících ledvinovými kameny po konzumaci sušeného kojeneckého mléka. Melamin je dusíkatá heterocyklická sloučenina vyráběná na celém světě ve velkém množství jako surovina pro výrobu moderních plastických hmot. Obsahuje 66 procent dusíku, takže je ideální pro zamaskování skutečnosti, že mléko bylo zředěno vodou. Pokud se obsah proteinů stanovuje na základě množství přítomného dusíku, přidaný melamin obsah proteinů zdánlivě zvyšuje.