Téměř 53 tisíc dětí má v Číně zdravotní potíže kvůli vadnému mléku

Peking - Počet dětí, které mají v Číně zdravotní problémy kvůli mléku kontaminovanému melaminem, stoupl na 53 tisíc. Téměř 13 tisíc z nich zůstává hospitalizováno. Vyplývá to z informací čínského ministerstva zdravotnictví, Světová zdravotnická organizace ale varuje, že čísla zdaleka nejsou konečná. Více než 80 procent nemocných dětí je mladších dvou let. Čínský premiér Wen Ťia-pao slíbil přísné tresty pro všechny, kdo jsou odpovědní za nejnovější skandál související s výrobky značky Made in China.

Premiér v neděli navštívil několik nemocnic, kde se děti léčí, a ujistil veřejnost, že vláda přijme odpovídající kroky. Podle oficiálních údajů bylo do nedělního večera hospitalizováno 12 892 dětí, z nichž 104 je ve vážném stavu. Dalších 39 965 batolat, krmených sušeným mlékem obsahujícím melamin, bylo se zdravotními problémy vyšetřeno a propuštěno k domácí léčbě, upřesnilo ministerstvo. Čtyři děti na akutní selhání ledvin způsobené melaminem zemřely.

Z regálů začínají stahovat čínské mléčné výrobky supermarkety v Hongkongu, testy mléčných výrobků zahájily úřady na Filipínách a Tchaj-wan dovoz veškerých čínských mléčných výrobků zastavil.

Kvůli skandálu dnes se souhlasem vlády rezignoval na svou funkci nejvyšší inspektor pro kontrolu kvality potravin Li Čchang-ťiang. Ve funkci jej nahradí dosavadní náměstek Wang Jung. Z funkce byl sesazen i starosta města Š'tia-čuang, v němž sídlí mlékárenský koncern San-lu, hlavní aktér aféry. Po starostovi musel odejít i šéf městského výboru komunistické strany. Oba jsou obviňováni, že před vyššími orgány aféru zatajovali.

Čínský premiér Wen Ťia-pao slíbil přísné tresty pro všechny, kdo jsou za
nejnovější skandál související s výrobou sušeného mléka odpovědní. Podle čínských médií výrobci o nákaze věděli už v létě. Jenže to Čína hostila olympiádu, a tak potravinářský skandál zamlčeli. O to víc teď dopadl na čínské rodiče, kteří kvůli politice jednoho dítěte upínají na své jedináčky veškerou pozornost. Stojí fronty před klinikami - mají slíbené lékařské prohlídky zdarma.

Dokonce se už objevil inzerát Čínanky, která sama kojí, mateřské mléko ji přebývá a na krizi chce vydělat. Na internetu nabízí kojení cizího dítětě v přepočtu za 1000 korun denně.

S čínským mlékem mají problémy i další asijské země

Také v Hongkongu již bylo zjištěno onemocnění dvou dětí po čínském sušeném mléku - mají ledvinové kameny. Hlavní řetězce supermarketů v Hongkongu se rozhodly stáhnout mléčné produkty vyráběné v Číně ze svých regálů. Byly mezi nimi i výrobky firmy Nestlé, u nichž testy odhalily přítomnost melaminu. Mluvčí firmy později oznámil, že stopy melaminu byly mnohem nižší, než kolik jako maximum připouštějí evropské bezpečnostní normy, a šlo zřejmě jen o mizivou kontaminaci z plastových obalů. Přesto doporučil výrobky stáhnout.

Řetězec Welcome oznámil, že stáhl také lahvové mléko Dutch Lady a ledovou kávu Mr. Brown. Řetězce Welcome a také ParknShop v Hongkongu začaly už minulý týden stahovat mléčné výrobky čínských společností I-li a Meng-niou.

V Singapuru objevili melamin v jahodovém mléku Dutch Lady čínské výroby. Zákaz dovozu čínských mléčných výrobků vydala dnes řada asijských zemí jako Japonsko, Brunej, Malajsie, Bangladéš, ale i afrických jako Gabon a Burundi.

Tisíce čínských dětí mají zdravotní potíže kvůli vadnému mléku
Zdroj: ČT24