EU vyšle do Gruzie mnohem víc než 200 pozorovatelů

Brusel - Pozorovatelská mise Evropské unie bude mít něco přes 300 členů, možná kolem 340 místo původně plánovaných 200. Toto číslo ale zahrnuje i podpůrný personál. Pozorovatelé mají dohlížet na dodržování podmínek příměří mezi Gruzií a Ruskem po jejich srpnovém ozbrojeném konfliktu kvůli Jižní Osetii. Většina pozorovatelů by přitom měla do Gruzie dorazit už tento týden.

Všichni tam prý možná nebudou do 1. října, protože unie se zavázala, že do tohoto data jich tam pošle 200. Těchto 200 má být v Tbilisi do pátku a po krátkém seznámení se situací má být rozmístěno v gruzínských oblastech přiléhajících k Jižní Osetii a k druhé separatistické provincii Abcházii.

Jejich příchodem podmínilo Rusko stažení svých vojáků z těchto pohraničních oblastí, kam vstoupili a kde zůstali poté, co odrazili srpnový gruzínský pokus ovládnout Jižní Osetii silou.

Rusko minulý týden uzavřelo s Abcházií a Jižní Osetií smlouvy, na jejichž základě tam bude moci vybudovat své vojenské základny. V každé republice by podle dosavadních zpráv mělo být umístěno 3 800 vojáků.