Kolumbijská armáda zabila významného člena povstalecké FARC

Bogotá - Kolumbijská armáda v neděli zabila významného člena povstaleckých Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) Jesúse Agudela. Ten měl na svědomí únosy stovek lidí a vraždu dvou vysoce postavených politiků. Kolumbijští činitelé rovněž zabavili paměťovou kartu, která obsahuje jména a fotografie více než devíti tisíc členů jedné z bojových divizí organizace zvané Východní blok. Ze získaných materiálů také vyplývá, že FARC popravily za různé přečiny nejméně 113 svých členů. Dalších 200 bylo zastřeleno na útěku.

„Toto je vítězství skutečného významu, protože ukazuje, že infiltrace vlády mezi FARC je v této části zemi velmi účinná,“ řekl César Restrepo, analytik z bogotské organizace Bezpečnost a demokracie.

Jesús Agudelo, jeden z velitelů FARC, přišel o život během náletu v západní části Kolumbie. Agudelo, který měl na svědomí více než 400 únosů, nařídil unést a zavraždit někdejšího ministra obrany Gilberta Echeverriho a guvernéra departementu Antioquia Guillerma Gaviria.

Oba politici byli v roce 2002 uneseni a o rok později zastřeleni poté, co se jim na pomoc blížila armáda. Jejich vražda tehdy otřásla kolumbijskou společností, která je jinak po desetiletích násilí na podobné incidenty zvyklá.

Letos v červenci se armádě podařilo ze zajetí FARC osvobodit bývalou kolumbijskou prezidentskou kandidátku Ingrid Betancourtovou. FARC však stále drží v zajetí na 700 rukojmích, nicméně je v defenzivě. Do té se povstalce podařilo zatlačit také díky podpoře ze strany Spojených států v řádu miliard dolarů.