Google představí první mobil se svou technologií Android

New York - Společnost Google dnes představí telefon Dream, který je první mobil s novým operačním systémem Android. Ve volném prodeji by měl být ve druhé polovině října u americké divize německého operátora T-Mobile za zhruba za 200 dolarů (3290 Kč) plus tarif operátora. Na českém trhu by se měl objevit nejpozději před Vánocemi.

Dream má konkurovat mobilu iPhone od společnosti Apple. Technologie Android má na trhu omezit pozici operačního systému Symbian od finské Nokie. „Google má velkou příležitost, protože na trhu s operačními systémy pro chytré mobily chybí dominantní hráč,“ uvedl analytik průzkumové agentury Gartner, která se vyspělým technologiím věnuje.

Operační systém Android bude mít otevřený operační kód, což znamená, že ho budou moci využívat i ostatní společnosti, které mobilní telefony vyrábějí a obchodují s nimi. Finskou Nokii přiměl nástup Androidu, aby nechala software od svého Symbianu volně dostupný bez licenčních poplatků ostatním výrobcům mobilů. „Operační systém odpovídá trendu, který započal iPhone, zpřístupnit chytré telefony běžným uživatelům a umožnit jim příjemné uživatelské rozhraní,“ řekl odborník na telekomunikace Jan Lodl.

Mobil pro Google vyrobila tchajwanská společnost HTC. Podobně jako iPhone bude mít Dream velký dotekový displej, navigaci GPS, internet a elektronickou poštu, vyplývá z informací v tisku a na internetu. Telefon podle lidí z odvětví zřejmě ponese značku Google na sobě, aby ji nemusel mít na všech stránkách v displeji.

Google se netají svým záměrem, stát se dominantním hráčem na trhu. Podle odborníků má operační systém Android potenciál trh zcela změnit a do značné míry ovládnout. Pokud všechno půjde podle plánu společnosti, mohly by být mobilní služby vyšší kategorie placeny z vyšší části reklamou a ne jako doposud paušálními nebo jednorázovými poplatky.