Začalo největší vojenské cvičení v dějinách Ruska

Moskva - V Rusku dnes začíná vojenské cvičení Stabilita 2008, největší v dějinách nezávislosti Ruska. Manévry, které schválil prezident Dmitrij Medveděv a osobně řídí ministr obrany Anatolij Serďukov, potrvají do 21. října. Do cvičení se mimo jiné zapojí jednotky moskevského i dálněvýchodního vojenského okruhu, vojenské letectvo, které je vyzbrojeno strategickými bombardéry, Severní a Tichomořská flotila a dokonce i kosmická vojska.

Manévry byly naplánovány s takovým předstihem, že nesouvisejí s nynějším růstem napětí ve vztazích se Západem. Nicméně podle šéfredaktora časopisu Rusko v globální politice Fjodora Lukjanova i tak budou chápány jako demonstrace síly.

Scénář cvičení počítá v první etapě s růstem napětí u ruských hranic, které se v druhé etapě přemění v útok na Rusko. Odrazit jej mají i strategické jaderné jednotky, počítá se tedy se startem mezikontinentálních raket, z ponorek i pozemních sil.

Podobná cvičení se konala už v letech 1999 a 2003, nyní se však má nasadit i tanková divize, posílená o 10 tisíc záložníků. Zkušenosti s rozvinutím tak velké jednotky mají být využity v rámci debaty o přechodu ruské armády na lehčí brigádní strukturu; taková brigáda by čítala 3000 až 4000 mužů.

V pondělí ruská vojenská plavidla zamířila z arktického přístavu Severomorsk do Karibiku, kde je v listopadu čeká společné venezuelsko-ruské námořní cvičení. Jedná se o zcela bezprecedentní přesun ruských sil na západní polokouli.