Neapolská mafie se pustila i do pečení chleba

Neapol (Itálie) - Mafie v italské Neapoli se pustila do nového druhu podnikání. Vedle kontroly obchodu s drogami, podnikání ve stavebnictví a sběru odpadků se nyní pustila i do pekařství. Camorra zřejmě stojí za mnohými z 1400 nelegálně fungujících pekáren, jež dodávají výrobky stovkám pouličních prodavačů. Ti pak prodávají chléb přímo z kufrů aut na ulici. Otevřeno mají 24 hodin denně a zákazníky přitahují levným, křupavým chlebem, čerstvě upečeným v pecích vytápěných dřevem - přesně tak, jak to mají obyvatelé Neapole rádi.

Jak uvedl redaktor RAI Josef Kašpar, cenám mafie poctiví pekaři nemohou konkurovat. Policie už také několik podezřelých pekáren zavřela především kvůli zdravotním rizikům pečiva z dílny mafie. Ta totiž v pecích pálí staré lakované dřevo, skořápky ořechů pokryté pesticidy a dokonce i desky z rakví vykopaných z hrobů. „Kdokoli si tento chléb kupuje, jí dioxiny a karcinogenní látky a vážně ohrožuje své zdraví,“ říká Francesco Borrelli, zemědělský inspektor provincie Neapol.

Centrem nelegálních pekáren je Afragola, malé město v blízkosti Neapole, kde působí jeden z klanů Camorry. Funguje tu 17 legálních pekáren - a více než stovka nelegálních. Po celé provincii představují pekárny podnikání v hodnotě 600 milionů eur, z nějž valnou většinu kontroluje mafie.

Policie nedávno zavřela několik špinavých, vlhkých provozoven se zplesnivělými stropy, v nichž mísili těsto na chleba nelegální přistěhovalci. Některé z nich byly nebezpečně blízko hořících skládek toxického odpadu, jež na pole kolem Neapole navezla Camorra, a některé byly začátkem letošního roku již spojovány s kontaminovaným sýrem typu mozzarella. Majitelé ale po krátké době strhávají policejní pečeti a obnovují provoz. Nelegální pekárny teď v Neapoli poskytují téměř polovinu veškerého chleba a pekaři, kteří pečou legálně, už v loňském roce rozdali 20 tisíc baget zdarma, aby si získali zákazníky zpět.

  • Italské pekařství autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/425/42420.jpg
  • Pečivo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/425/42418.jpg