Bush se s OSN loučil kritikou terorismu

New York - Americký prezident George Bush napadl ve svém posledním projevu na půdě OSN ve funkci hlavy Spojených států Írán a Sýrii. Tyto státy podle něj podporují teroristy. "Terorismus nemá v moderním světě místo," prohlásil Bush. V New Yorku vystoupil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který vyslovil přání, aby se do konce roku konal summit, na kterém by světoví politici hledali řešení současné světové ekonomické krize.

V newyorském sídle Spojených národů dnes začala všeobecná rozprava 63. Valného shromáždění OSN. To zahájil generální tajemník OSN Pan Ki-mun, ve svém projevu se věnoval hlavně světové finanční krizi. Pan Ki-mun si myslí, že krize americké ekonomiky může snížit ochotu a schopnost bohatých zemí pomáhat rozvojovému světu.

George Bush: Provedli jsme kroky, které zabrání rozkolu americké ekonomiky

Krizi hospodářství se věnoval ve svém posledním projevu na půdě OSN ve funkci prezidenta i George Bush. Ten přesvědčoval předáky všech zúčastněných států, že Spojené státy se snaží krizi co nejrychleji a nejefektivněji vyřešit.  

„Provedli jsme důležité kroky, které mají zabránit rozkolu amerického hospodářství. Můžu vás ujistit, že moje administrativa i náš Kongres tvrdě pracují na tom, aby rychle schválili zákony, které tuto strategii umožní,“ řekl Bush.

Ve svém proslovu Bush také napadl Írán a Sýrii. Ty podle něj sponzorují teroristické organizace. Americký prezident uvedl: „Státy jako Sýrie a Írán pokračují v podpoře terorismu. Ale počty těchto zemí budou klesat a budou ve světě stále izolovanější.“

Vyzval proto svět, aby bojoval proti násilí. Zároveň požádal, aby OSN uvalila na Írán a Severní Koreu sankce kvůli jejich jadernému programu.

Francouzský prezident varoval Moskvu

Po tomto projevu má přitom vystoupit právě prezident Íránu Mahmúd Ahmadínežád. Ten se ještě před zahájením shromáždění vyjádřil, že finanční krizi v USA zavinila vojenská intervence Spojených států v zahraničí. Nesouhlasí ani s názorem USA na íránský nukleární program.

Nicolas Sarkozy:

„Nebudeme akceptovat násilné urovnání sporu.“

Ve všeobecné rozpravě dnes promluvil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Ten se dotkl dalšího světového ožehavého problému - konfliktu Ruska a Gruzie. Varoval Moskvu, že by neměla schvalovat případné odtržení separatistických regionů od Gruzie a naopak by měla respektovat mezinárodní právo a integritu gruzínského státu. „Vzkaz Evropy všem státům zní, že nebudeme akceptovat násilné urovnání sporu,“ uvedl Sarkozy.

Kromě toho Nicolas Sarkozy v New Yorku vyzval světové politiky ke svolání summitu, na kterém by se hledalo řešení nynější světové finanční krize. Jednání by se podle něj mělo uskutečnit do konce roku. „Pojďme společně vystavět regulovaný kapitalismus, v němž všechny finanční aktivity nebudou záležet jen na posouzení provozovatelů burz,“ řekl Sarkozy. Navrhl také, aby se skupina zemí G8 rozšířila o Čínu, Indii, Jižní Afriku, Mexiko a Brazílii.