Ruské vojenské cvičení Stabilita 2008 začíná

Moskva - Cvičení Stabilita 2008 se účastní největší počet vojáků v novodobé historii Ruska, tedy od pádu Sovětského svazu. Nechybějí například jednotky moskevského a dálněvýchodního okruhu, vojenské letectvo, severní tichomořská flotila a dokonce kosmická vojska. Scénář manévrů počítá s růstem napětí u ruských hranic, ruské armádní jednotky by se tedy v rámci cvičení měly naučit zasahovat v příhraničních oblastech.

V druhé etapě cvičení se počítá s fingovaným útokem na Rusko. Ten mají odrazit i strategické jaderné ponorky. Počítá se také se zapojením mezikontinentálních raket i pozemních sil. Celé cvičení bude trvat až do 21. října.

Podle zpravodaje ČT v Moskvě Josefa Pazderky nelze vyloučit, že hlavním cílem Moskvy není ani tak prověřit a zlepšit obranyschopnost země, ale jasně demonstrovat svou sílu. Pazderka ale připomněl, že podobná cvičení srovnatelných rozměrů proběhla i v roce 1999 a 2003. Podle něj ale byly manévry naplánovány ještě před srpnovým útokem na Gruzii.

Rusové chtějí zůstat v Sevastopolu

Rusko by chtělo ponechat svou Černomořskou flotilu v ukrajinském přístavu Sevastopolu i po roce 2017, kdy vyprší platnost dosavadní smlouvy o pronájmu tamní základny. Rusové jsou připraveni nabídnout Ukrajině lepší podmínky. Informoval o tom ruský ministr obrany Anatolij Serďukov.

Tymošenková reagovala prohlášením, že její vláda žádnou žádost o
prodloužení smlouvy za rok 2017 nedostala a že postoj vlády v této
záležitosti je neměnný - smlouva platí do roku 2017, potom musí Černomořská flotila ukrajinské území opustit.

Podle smlouvy mezi oběma zeměmi z roku 1997 může Rusko sevastopolskou základnu využívat do roku 2017. Pronájem dělá asi 1,65 miliardy korun ročně. Do částky je započítáváno i umořování ukrajinského dluhu vůči Rusku za dodávky energie. V době podpisu smlouvy převyšoval ukrajinský dluh vůči Rusku 48 miliard korun.