První Číňan vystoupí ve vesmíru do volného prostoru

Peking - Ve čtvrtek odpoledne poletí potřetí do vesmíru čínský raketoplán s kosmonauty. Jeden astronaut z tříčlenné posádky během mise vystoupí do volného prostoru. Stane se tak prvním Číňanem, který se podívá mimo loď do kosmu.

„Loď Šen-čou-7 bude vypuštěna 25. září mezi 21:07 a 22:27 místního času (15:07 a 16:27 SELČ),“ prohlásil mluvčí mise Wang Čao-jao. Půjde o vůbec první let, při němž se do volného prostoru vydá čínský kosmonaut.

Tím vyvoleným se stane dvaačtyřicetiletý čínský bojový pilot Čaj Č'-kang. Ten přitom před tímto letem už dvakrát neuspěl, když se ucházel o účast na vesmírných misích. Tentokrát se na něj ale usmálo štěstí a dostane se mu dokonce cti, vystoupit do vesmíru.

Stane se tak pravděpodobně ve čtvrtek v 16:30 (10:30 SELČ) nebo o den později, když bude raketoplán zrovna asi 341 kilometrů nad čínskou pevninou. Výstup Č'-kanga bude živě přenášet i televize. Výstup do volného prostoru je součástí příprav na umístění dvou satelitů na oběžnou dráhu Země, které by měly tvořit první čínskou vesmírnou stanici.

Kosmonaut nabere ve vesmíru vzorky

„Na této misi budou mít dva ze tří tchajkonautů skafandry připravené na výstup do volného prostoru. Jeden z tchajkonautů vystoupí z kabiny a vrátí se se vzorky nabranými venku. Až bude činnost vně rakety ukončena, vesmírná loď vypustí malý monitorovací satelit,“ řekl dále na tiskové konferenci Wang.

Na vesmírné misi se kromě čínských odborníků podílejí i ruští specialisté. Ruští technici budou pomáhat s řízením prvního čínského výstupu do volného prostoru. Jeden z kosmonautů bude mít na sobě skafandr ruské výroby.

Čínský vesmírný program

  • počátky vesmírného programu v Číně sahají do poloviny 50. let

  • program od roku 2000 spravuje Čínský národní vesmírný úřad (The China National Space Administration - CNSA)

  • Čína má tři kosmodromy

  • roční náklady na program jsou 2 -2,3 miliard dolarů

  • 2003 - Čína jako třetí země světa (po Rusku a USA) vyslala do vesmíru člověka

  • 2007 - Čína vypustila sondu na oběžnou dráhu Měsíce, připravuje se tak na přistání nepilotovaného stroje na Měsíc v roce 2012

  • do roku 2022 by měl na Měsíci přistát první Číňan