VS OSN: Karzáí o zabitých civilistech, Peres o Palestině, Wen proti kritice čínské politiky

New York - Vysoký počet civilistů, kteří umírají při náletech spojeneckých sil v Afghánistánu, podkopává legitimitu války proti terorismu. Během druhého dne všeobecné rozpravy 63. Valného shromáždění OSN v New Yorku to uvedl afghánský prezident Hamíd Karzáí. Vedle Karzáího dnes přednesli projev například izraelský prezident Šimon Peres, který hovořil o plánované mírové dohodě s Palestinci, nebo čínský premiér Wen Ťia-pao, který znovu odmítl zasahování do vnitřních záležitostí Číny.

„Pokračování úmrtí civilistů může vážně podkopat legitimitu boje s terorismem a důvěru, kterou mají Afghánci v partnerství s mezinárodním společenstvím,“ upozornil Karzáí s tím, že boj proti terorismu musí pokračovat neztenčenou silou. Zároveň ale vyzval mezinárodní společenství, aby více investovalo do výcviku a vybavení afghánských bezpečnostních složek.

Afghánistán letos zažívá nejkrvavější rok od pádu vlády radikálního hnutí Taliban v roce 2001. Jen letos zahynulo při násilnostech přes 4000 lidí, převážně ozbrojenců Talibanu. Boje si také vyžádaly životy více než 200 zahraničních vojáků a 700 civilistů, z toho 250 zahynulo při bojových operacích a náletech provedených zahraničními jednotkami.

Podle Perese se mírová dohoda s Palestinou do konce roku nestihne

Po Karzáím promluvil v OSN také izraelský prezident Šimon Peres. Ten mimo jiné potvrdil, že se Izraeli a Palestincům nepodaří uzavřít mírovou dohodu v plánovaném termínu do konce letošního roku. Ve svém projevu projevu kritizoval Írán, který označil za rozdělující element na Blízkém východě. Podle Perese se kvůli Teheránu v regionu snižují šance na mír.

S projevem dnes před světovými státníky během všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN vystoupil také čínský premiér Wen Ťia-pao, který se věnoval spíše čínským vnitropolitickým záležitostem. V tomto kontextu opět zopakoval, že Čína odmítá jakékoliv zásahy do své vnitřní politiky. Narážel tím na to, že Západ Čínu opakovaně kritizuje za její represivní politiku v Tibetu a za špatný stav lidských práv v zemi.

Schwarzenebrg s íránským protějškem o radaru nejednal 

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se v New Yorku setkal se svým íránským protějškem Manúčehrem Mottakím. O americkém protiraketovém radaru plánovaném na českém území, který má podle Washingtonu sloužit k obraně proti případnému útoku z Íránu, podle šéfa české diplomacie nehovořili. Rozhovor, který se uskutečnil v rámci ministerských schůzek během zasedání Valného shromáždění, se týkal zejména dvoustranných vztahů.

Ahmadínežád: Věřím, že příští prezident USA zlepší vztahy s Íránem 

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, který se tento týden také účastní Valného shromáždění OSN, dnes před shromážděním asi čtyř stovek univerzitních studentů a učitelů vyjádřil naději, že příští americký prezident přispěje ke zlepšení dlouhodobě napjatých vztahů mezi USA a Íránem. „Netrváme na lepších vztazích, ale je lepší mít lepší vztahy,“ řekl Ahmadínežád členům akademické obce shromážděným v jednom z newyorských hotelů. Vyhnul se sice přímé odpovědi na otázku studentů, koho podporuje v prezidentských volbách, nicméně uvedl, že příští prezident USA by se měl určitě pokusit „spravit vztahy s Íránem“.Dodal, že první krok k lepším vztahům musejí udělat právě Spojené státy.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád před Valným shromážděním OSN
Zdroj: ČT24