Sněmovna schválila přistoupení ČR k Evropské vesmírné agentuře

Praha - Poslanecká sněmovna dnes schválila dohodu, která umožňuje zapojení České republiky do programů Evropské vesmírné agentury (ESA). Po podpoře Senátu z minulého týdne tak již vstupu ČR do ESA coby první postkomunistické zemi nic nebrání, plnoprávným členem organizace by se Česko mělo stát 1. ledna 2009. Členství v organizaci má českým výzkumným institucím i průmyslovým firmám umožnit zapojení do mezinárodní spolupráce při výzkumu kosmického prostoru, Země, družicové telekomunikace a navigace a vesmírných technologií.

„Náš průmysl se dostane k technologiím a postupům, ke kterým se nečlenské země nemohou nikdy dostat,“ konstatoval Karel Dobeš, vládní zmocněnec pro kandidaturu ČR na umístění sídla navigačního systému Galileo. Připomněl, že v ESA platí princip takzvané geografické návratnosti peněz, což znamená, že členský příspěvek České republiky získají téměř celý české firmy v kosmických zakázkách. Zájem o spolupráci na kosmických zakázkách jich už projevily desítky; představily se na nedávném setkání pod názvem Space Industry Day pořádaném ministerstvem dopravy.

Roční členský poplatek se vypočítává podle HDP, pro ČR byl stanoven zhruba na 5,5 milionu eur (asi 135 milionů Kč). Kromě povinného příspěvku má ČR možnost dobrovolně se účastnit volitelných programů ESA. „Můžeme spolupracovat například na budování rakety Arianne a dát na to další peníze, které se z 90 procent vrátí zpět českému průmyslu,“ dodal Dobeš a jako příklad jmenoval Belgii, která povinně platí 13 milionů eur a do dobrovolných programů přispívá dalšími 120 miliony.

Členství v ESA by podle vlády mohlo podpořit i snahu ČR aktivně se podílet na dalším vývoji evropského systému satelitní navigace Galileo. Premiér Mirek Topolánek po podpisu smlouvy řekl, že ČR bude usilovat o to, aby se sídlem agentury pro řízení Galilea (GSA) stala Praha.

ESA je mezivládní výzkumná a vývojová organizace, která se zabývá výzkumem vesmíru a kosmonautických technologií. V současné době má 17 členských zemí, sídlí v Paříži a dále provozuje ještě pět výzkumných středisek. Agentura je partnerem americké NASA, Ruské kosmické agentury či japonské NASDA.