Slovenský mafiánský boss půjde kvůli 7 vraždám před soud

Prešov - Údajný slovenský mafiánský boss Mikuláš Černák stane před soudem kvůli podezření z vraždy policisty a policejního informátora. Černák je obviněn i z dalších pěti vražd. V jednom z případů se budou z napomáhání k vraždě zodpovídat i jeho komplicové. Prešovský okresní soud dnes přijal obžalobu, samotný proces začne 10. listopadu. Černákovi hrozí 15 až 20 let nebo výjimečný trest.

Prešovský okresní soud dnes přijal obžalobu, prodloužil obviněnému vazbu a stanovil termín zahájení hlavního líčení. „Obžalovaný podal proti usnesení o vazbě stížnost, proti přijetí obžaloby se nedá podat opravný prostředek,“ řekl mluvčí soudu Michal Drimák.

„Obžalobu považujeme za nezákonnou, prokuratura zahájila stíhání, když jsem byl ještě vydáván z Česka,“ namítal při dnešním stání Černák. Obviněný proto požádal soud o propuštění na svobodu a zrušení stíhání. Soud mu ale nevyhověl.

Podle prokuratury Černák, který je v současnosti ve vazbě v Ilavě, zavraždil v roce 1994 bývalého policistu Gustáva Slivenského a o tři roky později údajného policejního informátora Jozefa Filipa. Kromě toho je obžalován z vražd údajných členů různých skupin podsvětí Jozefa Štefana, Pavla Lenharta, Milana Sipose a Emila Potásche. Černák se údajně podílel i na další vraždě, mafiánský boss měl vydat pokyn k zavraždění podnikatele Mariána Karcela. Spolu s Černákem se před soudem bude z tohoto činu zodpovídat i jeho švagr Jozef Matula a bývalý advokát Daniel Maukš.