Jihoafrický prezident Kgalema Motlanthe jmenuje ministry

Kapské Město - Jihoafrický parlament dnes výraznou většinou zvolil prozatímním prezidentem země Kgalemu Motlantheho, který dovede Jihoafrickou republiku k prezidentským volbám v roce 2009. Dneškem také vstoupila v platnost demise dosavadního prezidenta Thaba Mbekiho, který rezignoval o víkendu po devíti letech v úřadu.

Motlanthe prohlásil, že nehodlá nijak měnit politiku tržní ekonomiky, kterou během svého úřadu zavedl jeho předchůdce. Do čela ministerstva financí proto znovu povolal respektovaného ministra Trevora Manuela, který z loajality vůči Mbekimu rovněž podal tento týden demisi.

Společně s Mbekim rezignovala téměř třetina ministrů jeho vlády, většinu z nich však Motlanthe jmenoval zpět do úřadů. Změny učinil mimo jiné v čele resortů zdravotnictví či veřejných podniků. Do funkce viceprezidentky jmenoval Baleku Mbeteovou.

Kgalema Motlanthe:

„Nechci se odchylovat od něčeho, co funguje.“

Motlanthe krátce po složení prezidentského slibu prohlásil: „Nebudeme narušovat dosavadní práci vlády. Zůstaneme věrni politice, která Jihoafrickou republiku stabilizovala a zajistila jí trvalý růst.“

Motlanthe zemi přebírá v době, kdy se zpomaluje její ekonomický růst a bojuje s vysokou inflací. Devětapadesátiletý Motlanthe je ve vysoké politice země poměrným nováčkem. Až letos v červenci byl tento levicový intelektuál jmenován ministrem bez portfeje pro koordinaci vládních obchodů. Místopředsedou ANC byl zvolen teprve loni v prosinci, přičemž předchozích deset let byl generálním tajemníkem strany.