V Českých městech dnes proběhne čtvrtý ročník evropské Noci vědců

Praha - Již počtvrté budou dnes večer po celé Evropě pro návštěvníky hvězdáren, laboratoří a dalších pracovišť připraveny speciální akce. V Česku se mohou zájemci podívat například na chemické pokusy nebo neobvyklý astronomický program. Cílem Noci vědců je přiblížit vědu veřejnosti a ukázat vědce v jiné roli než jako excentrické nebo odtažité podivíny.

Vědci jsou obyčejní lidé žijící normální životy a věda je zábava i dobrodružství. To je základní poselství akce. V celé Evropě se do projektu Noc vědců zapojí více než 200 měst ve 28 státech. V Česku je akce pořádána již počtvrté a zapojí se do ní celkem 19 měst, mimo jiné Praha, Brno a České Budějovice. Letošním koordinátorem je město Plzeň a motto zní „Vědci mezi námi“.

„Pražská Štefánikova hvězdárna bude v případě dobrého počasí otevřena dlouho do noci a například v Ondřejovské hvězdárně budou lidé moci zhlédnout největší dalekohled v České republice při jeho reálné práci,“ vypočítává národní koordinátorka Noci vědců Barbora Černíková. Probíhat však budou i koncerty a pokusy například s hořící bankovkou nebo zapalováním ohně vodou.

„Noc vědců je iniciativa Evropské komise. Vychází z toho, že by věda měla lépe komunikovat se společností a získat její podporu,“ říká ředitel soutěže Česká hlava Stanislav Štěpánek.

Hlavní soutěž letošního roku je fotografická, tématem je portrét vědce. Vstup na všechny dílčí akce a programy Noci vědců je zdarma.