Čínská vesmírná loď úspěšně přistála na severu země

Peking - Čínská vesmírná loď Šen-čou-7 s prvním čínským kosmonautem, který kdy vystoupil do volného vesmíru, dnes před polednem po třídenní misi přistála na Zemi. Celou událost vysílala čínská televize v přímém přenosu. Všichni tři kosmonauti na palubě jsou podle ní v pořádku.

Kabina s přistávacím padákem dosedla nedaleko plánovaného místa přistání v severočínské autonomní oblasti Vnitřním Mongolsku. Podle agentury Nová Čína loď dobře obstála při nebezpečném návratu do zemské atmosféry. Čína přivítala své tchajkonauti jako hrdiny. K místu jejich přistání okamžitě zamířili ve vozidle technici a pomohli jim vystoupit.

„Jsem tak hrdý za náš národ,“ prohlásil dvaačtyřicetiletý vojenský pilot Čaj Č'-kang, který vstoupil do dějin jako první Číňan, který se pohyboval ve volném kosmickém prostoru. „Váš výstup do vesmíru byl naprostým úspěchem,“ ocenil jeho výkon čínský prezident a vrchní velitel čínských ozbrojených sil Chu Ťin-tchao.

2022: První Číňan na Měsíci 

Mise je součástí programu, který má předvést vyspělost čínských technologií a jehož cílem je dopravit člověka na Měsíc, což by se mělo uskutečnit v roce 2022. Loni vypustila Čína automatickou sondu na oběžnou dráhu kolem Měsíce a v roce 2012 by tu chtěla realizovat přistání nepilotovaného stroje. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír doufá, že čínští astronauti nevstoupí na Měsíc dříve, než se sem vrátí Američané.

Podle odborníka na kosmonautiku Antonína Vítka dělají nyní Číňané ve vesmíru to, co Američané a Rusové uskutečnili už v 60. letech. „Každopádně je to krok k cíli čínské kosmonautiky, kterým je stavba vlastní kosmické stanice,“ dodal. Úvahy o tom, že by mohli být na Měsíci dříve než Američané, jsou podle Vítka málo pravděpodobné.     

První, kdo zanechal lidskou stopu na Měsíci, byl Neil Alden Armstrong.
Zdroj: ČT24