Finové se rozloučili s oběťmi školního masakru v Kauhajoki

Kauhajoki (Finsko) - Pozůstalí a další obyvatelé finského města Kauhajoki se dnes smuteční bohoslužbou rozloučili s oběťmi úterního masakru na zdejší střední škole. Smrtící střelbě dvaadvacetiletého studenta Matti Saariho podlehlo devět spolužáků a jeden učitel, pachatel spáchal sebevraždu. Obřadu se zúčastnila i finská prezidentka Tarja Halonenová a členové vlády.

Průběh bohoslužeb vysílaly živě televize a rádio. Kostel zaplnily stovky lidí, před svatostánkem vlály vlajky na půl žerdě. „Smutek padl na nás všechny,“ prohlásil biskup Simo Peura, který vedl bohoslužbu. Všichni lidé by se podle něj pod dojmem této tragédie měli zamyslet nad otázkou, na jakých hodnotách je společnost vystavěna. „Měli bychom dělat něco úplně jinak? Jakou společnost vlastně budujeme?“ tázal se a vyzval rodiče, aby byli se svými dětmi v neustálém kontaktu.

Ve čtrnáctitisícovém Kauhajoki zůstávají lidé z celé události i nadále v šoku. Přesto se ve městě již v sobotu konal rockový koncert naplánovaný dlouho před úterní střelbou. „Zvažovali jsme, jestli ho máme zrušit, či ne,“ vysvětlil zdejší mládežnický poradce Pekka Soini. „Ale život musí pokračovat a nejlepší pro mladé je, když mají nějakou aktivní činnost,“ dodal.

Vyšetřovatelé po přesném motivu činu stále pátrají

Vyšetřovatelé stále hledají přesný motiv Saariho činu. Pomoci by jim k tomu měl i jeho počítač, který zkoumají experti. V Saariho bydlišti našli kriminalisté i dopis, v němž pachatel vyjádřil nenávist k celé lidské rase. Finská vláda pod vlivem této tragédie slíbila, že zpřísní podmínky pro získání zbrojní licence. Dnes ji může získat každý, kdo dosáhl věku 15 let.

Student Matti Juhani Saari, který postřílel 10 svých spolužáků ve finské škole.
Zdroj: ČT24