Topolánek v Británii varoval před Ruskem a zpochybnil rychlé přijetí eura

Birmingham - Evropa by měla omezit regulace a otevřít se novým členům. Takový vzkaz poslal český premiér Mirek Topolánek britským konzervativcům. Na konferenci Konzervativní strany prohlásil, že základní evropskou hodnotou je svoboda, ne solidarita. Současně se vyslovil skepticky o rychlém přijetí eura.

Podle českého premiéra nemá Evropa geografické, ale hodnotové hranice. Kdo se k nim prý přihlásí a splní všechny podmínky, má právo stát se plnoprávným členem Evropské unie.

V souvislosti s eurem řekl, že je možné „přijmout jen takovou měnu a v takové situaci, abychom si nesvázali ruce a neznemožnili provádění zdravé rozpočtové a měnové politiky“.

Nová frakce EP až za rok, říká premiér

Případná nová frakce v Evropském parlamentu, o niž usilují britští konzervativci a česká ODS, by podle Topolánka mohla vzniknout až příští rok, pokud to umožní výsledky červnových voleb do EP. „Rozhodnou evropští voliči,“ prohlásil premiér.

Podle něj je vznik takové frakce žádoucí, protože nynější klub pravicových stran Evropská lidová strana-Evropští demokraté (EPP-ED), dostatečně nereprezentuje představy voličů ODS i konzervativců. „Já se obávám, že dnešní EPP nepůsobí jako pravicová strana a v tomto smyslu je tady tendence vytvořit opravdu liberárněkonzervativní frakci,“ řekl Topolánek.

Topolánek varoval před Ruskem

V pasáži věnované transatlantické vazbě český premiér řekl, že bez americké vojenské přítomnosti v Evropě by Rusko rychle překlopilo mocenskou rovnováhu ve svůj prospěch a rozšířilo svou sféru vlivu. „Vzpomeňme si na Gruzii, vzpomeňme na Pražské jaro,“ dodal. „Pamatujte na to, že poslední voják odpustil moji zemi až v roce 1991.“

Topolánek „toryům“ potvrdil, že ODS je s nimi připravena vytvořit frakci v Evropském parlamentu. Český premiér se na konferenci konzervativců, pro které je ekologie pod vedením Davida Camerona jednou z hlavních deviz, také přihlásil k ochraně životního prostředí.

Ve svém projevu Topolánek připomněl dnešní výročí podpisu Mnichovské dohody, když se zmínil o jediném členovi kabinetu, který kvůli mnichovským událostem rezignoval - Duffu Cooperovi. Ten patřil k nejhlasitějším kritikům Chamberlainovy politiky a později napomohl k odchodu Chamberlaina z politiky. Současný lídr konzervativců David Cameron je s ním vzdáleně spřízněn.

Stranická konference konzervativců bude pokračovat až do středy a jejich vůdce David Cameron se během ní bude snažit přesvědčit voliče, že je připravený Británii vést. Toryové teď podle průzkumů výrazně předstihují vládní labouristy a mají tak velkou šanci, že v příštím roce vyhrají volby.