Kvůli vadnému mléku se z čínského trhu stahuje firma Cadbury

Londýn - Britský výrobce čokolády Cadbury stahuje své výrobky z asijského trhu. Jednou z jejich přísad bylo totiž i sušené mléko z Číny a testy teď prokázaly, že i ono obsahovalo melamin. Tedy látku používanou v plastech a hnojivech, která už desetitisícům dětí v Číně způsobila vážné zdravotní problémy a čtyřem vzala život.

Potravinářské firmy sčítají škody. Zlikvidování všech výrobků, kam přidaly kontaminované mléko, je bude stát miliony. V daleko zoufalejší situaci jsou ale rodiny s malými dětmi v celé Asii. Matky se totiž brzy po porodu vrací do práce a přechod na umělou výživu dosud doporučovali i lékaři. 

Po vypuknutí melaminového skandálu rodiče svým ratolestem přestaly dávat vše, co sušené mléko obsahuje. Mají ale problém najít náhradu a snaží proto  vrátit  ke  kojení. „Pro kojící matky bylo těžké odolat přechodu na umělou výživu. Reklama na náhražky kojení je úplně všude - dokonce i v porodnicích a dětských nemocnicích,“ říká Ivy Makelinová z Ligy pro podporu kojení.

Kampaň „Prso je lepší“ má slabou odezvu

Liga na podporu kojení se teď Číňankám snaží vysvětlit, že mateřské mléko je to nejlepší, co mohou svému dítěti dát. Kampaň „Prso je nejlepší“ má ale zatím slabou odezvu. Rodiče, kteří kvůli politice jednoho dítěte vychovávají jedináčky, pro ně chtějí jen to nejzdravější. Naráží ale na problémy. „Ráda bych ještě kojila. Musela jsem ale zpátky do práce a mléka mám míň, než když jsem mohla být na mateřské. Kojení není tak jednoduché, jak vypadá.“ Stěžuje si Wendy Wangová, matka ročního dítěte.

Rodiče jsou rozlobení na výrobce i úřady. Že je sušené mléko kontaminované melaminem měli vědět už v létě, skandál ale ututlali, aby nenarušil olympiádu. Děti tak pily životu nebezpečné chemikálie o dva měsíce déle.

V Číně nejde o první skandál s kontaminovanou náhražkou mateřského mléka. Před lety měla podobný problém konkurenční značka Sanlu, ke které teď rodiče houfně přecházejí. V roce 2004 zemřelo 13 dětí kvůli falešnému sušenému mléku, které neobsahovalo žádnou výživu.